Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prefab dakopbouw

Wil je op een eenvoudige en budgetvriendelijke manier je dak verhogen voor extra woonruimte? Dan is een prefab dakopbouw de meest geschikte keuze. Een gespecialiseerde dakwerker plaatst zo’n geprefabriceerde dakverhoging doorgaans op slechts 1 dag. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n prefab dakopbouw ten opzichte van maatwerk? En op welke prijs mag je ongeveer rekenen? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen prefab dakopbouw
Soorten prefab dakopbouw
Prefab dakopbouw kosten
Hoe prefab dakopbouw plaatsen?
Waarom dakwerker inschakelen?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is een prefab dakopbouw?

Een prefab dakopbouw met een houtskelet is grotendeels geprefabriceerd in de fabriek. Daardoor plaatst een dakwerker de verschillende opbouwdelen van je dakverhoging op amper 1 dag op je plat of hellend dak.  De afwerking aan de binnenkant kan je zelf doen of ook overlaten aan dezelfde vakman. Zo kan je snel overgaan tot de inrichting van je extra slaapkamer, badkamer, hobbyruimte, …

Benieuwd naar de mogelijkheden van een prefab dakopbouw? Vraag dan verschillende voorstellen aan bij meerdere gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

prefab dakopbouw

 

Voor- en nadelen prefab dakopbouw

Naast een prefab dakopbouw met een houtskelet kan je ook kiezen voor een dakverhoging op maat. Wat zijn nu de voor- en nadelen van zo’n prefab opbouw ten opzichte van puur maatwerk? Een kort overzicht:

 

Voordelen prefab dakopbouw (vs. maatwerk)

 • Budgetvriendelijk: een prefab opbouw voor je plat dak of hellend dak is in de meeste gevallen goedkoper dan een dakopbouw op maat. Tegelijk is de kwaliteit van geprefabriceerde dakverhogingen erg goed. Een dakwerker maakt de verschillende onderdelen in ideale omstandigheden in de werkplaats.
 • Snelle plaatsing: bij een prefab dakopbouw verricht een gespecialiseerde vakman het meeste werk in zijn werkplaats. Daardoor kan hij je dakverhoging doorgaans plaatsen op slechts 1 dag. Zo liggen de arbeidskosten flink lager in vergelijking met maatwerk.
 • Verschillende afwerkingsniveaus: je kan kiezen voor casco prefab opbouw, waarbij enkel de buitenkant volledig is afgewerkt. De binnenkant kan je dan zelf afwerken. Maar het is ook mogelijk om te gaan voor een luxe prefab dakverhoging met een totaalafwerking aan de buiten- én de binnenkant.

 

Nadelen prefab dakopbouw (vs. maatwerk)

 • Standaard afmetingen: bij een prefab opbouw gaat het om standaard afmetingen. Heb je bijzondere afmetingen voor ogen voor je dakverhoging? Dan is een voorgeproduceerde dakopbouw meestal niet de juiste keuze.
 • Beperktere keuzevrijheid: niet alleen qua afmetingen zijn de mogelijkheden bij een prefab opbouw beperkter. Ook de keuzevrijheid voor de materialen, kleuren, extra opties, … is minder groot dan bij maatwerk. Kortom, heb je specifieke wensen voor de uitvoering van je dakopbouw? Dan is een dakverhoging op maat doorgaans de betere keuze.

TIP: wil je de mogelijkheden van een prefab opbouw vergelijken met maatwerk? Vraag dan gratis offertes aan bij meerdere dakwerkers actief in je buurt. Zo maak je een doordachte keuze tegen een correcte prijs. Start je aanvraag hier.

 

Soorten prefab dakopbouw

Een prefab dakopbouw kan je vlot en eenvoudig laten plaatsen bij zowel platte als hellende daken. Wat zijn de mogelijkheden bij die 2 daktypes? We zetten het kort op een rij:

 

1. Prefab opbouw bij plat dak

prefab opbouw plat dak

Een prefab dakopbouw voor een plat dak omvat een extra verdieping op je huidige dak. Die zogenaamde ‘optopping’ kan zowel met een plat dak als met een hellend dak (zie foto boven). Bij hellende daken kan je kiezen uit verschillende types (mansardedak, zadeldak, …). Let op: een architect moet wel eerst nagaan of je fundering en muren sterk genoeg zijn om die extra verdieping te dragen.

Richtprijs: 25.000 à 30.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Prefab opbouw bij hellend dak

prefab opbouw hellend dak

De meest voorkomende prefab dakopbouw bij hellende daken is een dakkapel (zie foto boven). Hiermee creëer je vlot en eenvoudig meer leefruimte op je bovenverdieping voor een extra slaapkamer, studieruimte, badkamer, … Een duurdere optie is om een nokverhoging van je hellend dak te laten uitvoeren. Dat kan aan 1 kant, maar een dubbelzijdige nokverhoging is esthetischer en zorgt ook voor meer extra leefruimte.

Richtprijs dakkapel: 3.000 à 4.500 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.
Richtprijs nokverhoging: 7.000 à 17.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

TIP: vraag voorstellen aan bij meerdere dakwerkers!

Wil je een goed zicht op de mogelijkheden van een prefab opbouw voor je plat dak of hellend dak? Dan vraag je best voorstellen op maat aan bij meerdere dakwerkers actief in je buurt. Zo kan je gericht de voorgestelde uitvoeringen, maar ook de kosten, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken.

Gratis offertes ontvangen? Vraag dan vrijblijvend voorstellen aan bij verschillende gespecialiseerde vakmannen via onze offerteservice.

 

Prefab dakopbouw kosten

De prijs voor je prefab dakopbouw hangt vooral af van jouw situatie en persoonlijke wensen. Gaat het om een dakkapel of een extra verdieping bovenop je plat dak? Wat zijn de afmetingen van je prefab opbouw? Met welke materialen laat je je dakverhoging afwerken? Al deze elementen zullen de uiteindelijke eindprijs van jouw project bepalen. Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

DaktypeSoort prefab dakopbouwGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
PLAT DAKExtra verdieping met plat dak€ 25.000 à 30.000
Extra verdieping met hellend dak€ 25.000 à 30.000
HELLEND DAKDakkapel€ 3.000 à 4.500
Enkelzijdige nokverhoging€ 7.000 à 12.000
Dubbelzijdige nokverhoging€ 12.000 à 17.000

Benieuwd naar een precieze prijs voor jouw prefab dakopbouw? Dan vraag je best verschillende prijsvoorstellen op maat aan bij gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt. Zo kan je niet alleen de kosten, maar ook uitvoeringen, afwerkingen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

prefab dakopbouw houtskelet

 

Hoe prefab dakopbouw plaatsen?

Het maken, plaatsen en monteren van een prefabriceerde dakverhoging vergt heel wat expertise en ervaring. Daarom werk je best samen met een dakwerker die gespecialiseerd is in prefab dakopbouw met een houtskelet of in kunststof. Zo’n specialist gaat doorgaans als volgt te werk:

 1. Dakconstructie controleren

  Een dakwerker komt eerst ter plaatse om je dakconstructie te controleren en de nodige berekeningen uit te voeren. Is je dakconstructie stevig en stabiel genoeg voor een prefab dakopbouw? Hoe zit het met je muren en je fundering? Als een stedenbouwkundige vergunning vereist is (in de meeste gevallen wel), moet ook een architect nagaan of je woning het extra gewicht van een prefab opbouw kan dragen.

 2. Dakopbouw prefabriceren in de fabriek

  Zijn al je wensen voor je prefab opbouw besproken? Dan prefabriceert de dakwerker alle verschillende onderdelen van je dakverhoging in zijn werkplaats. Zijn alle opbouwdelen klaar voor montage? Dan prikt de vakman samen met jou een datum voor de plaatsing van de prefab opbouw op je plat dak of hellend dak.

 3. Prefab dakopbouw plaatsen en monteren

  Op de dag van de plaatsing vervoert de dakwerker alle opbouwdelen van je dakverhoging naar je woning. Met een hijskraan takelt hij die modules omhoog om ze te monteren op je dakconstructie. Deze plaatsing neemt slechts 1 dag in beslag. Daarna is je dak al volledig wind- en waterdicht en kan het afwerken beginnen.

 4. Prefab dakopbouw afwerken

  Heb je gekozen voor een casco prefab dakopbouw? Dan neem je zelf de afwerking aan de binnenkant voor je rekening (bepleistering, vloerbekleding, …). Verkies je eerder een totaalafwerking van je prefab opbouw? Dan kan je ook kiezen voor een luxe uitvoering met een tot in de puntjes afgewerkte binnenkant. Zo kan je onmiddellijk aan de inrichting beginnen. Ga zeker goed na bij je dakwerker welke werken inbegrepen zijn en welke niet.

Op zoek naar een gespecialiseerde dakwerker actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende vakmannen via onze offerteservice.

 

Waarom een gespecialiseerde dakwerker inschakelen?

Een prefab dakopbouw voor je plat dak of hellend dak maken en plaatsen is specialistenwerk. Wil je zeker zijn van een optimaal en duurzaam eindresultaat op maat van jouw woning en wensen? Dan doe je best een beroep op een gespecialiseerde dakwerker. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:

 • Analyse van je woning: een gespecialiseerde dakwerker kijkt grondig je dakconstructie, muren, … na en doet de nodige constructieberekeningen. Hij houdt daarbij ook rekening met jouw specifieke wensen.
 • Advies op maat: welke soort prefab opbouw kies je best voor je woning? Uit welke afmetingen, materialen, kleuren, … kan je kiezen? En is een stedenbouwkundige vergunning vereist of niet? Een vakman geeft je graag gratis advies op maat van jouw project.
 • Correcte plaatsing: een gespecialiseerde dakwerker maakt en monteert de verschillende onderdelen van je prefab dakopbouw volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een stevige, duurzame dakverhoging met een piekfijne afwerking.
 • Kwalitatieve materialen: een vakman gebruikt enkel hoogwaardige materialen (hout, kunststof, zink, …) voor je prefab dakopbouw. Ook qua isolatie, gevelbekleding, ramen, … ben je zeker van topkwaliteit.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor zowel de arbeids- als materiaalkosten. Zo kan je de kosten van je prefab dakopbouw behoorlijk drukken.

TIP: je kan gratis en vrijblijvend meerdere voorstellen op maat aanvragen bij dakwerkers actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers