Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Mansardedak

Bij een mansardedak of mansartdak is het onderste gedeelte van het dakvlak steiler dan het bovenste aan de nok. Deze geknikte dakvlakken zorgen ervoor dat dit type dak ook bekend is als een gebroken dak of Franse kap. Typisch voor een mansartdak zijn de onderste vlakken die naar buiten knikken en daardoor steiler zijn dan de twee bovenste vlakken. Hieronder vind je alle info over hoe je mansardedak te bedekken, isoleren en plaatsen, inclusief prijsindicatie.

Ga snel naar: Dakbedekking + prijzen –  Isolatie + prijzenBinnenafwerking – Plaatsing

 

Waarom een mansardedak?

 

1. Klassieke, landelijke stijl

Een mansardedak kies je vooral voor zijn landelijke uitstraling en prestigieuze stijl. Dat dit type dak het best tot zijn recht komt bij landhuizen hoeft dan ook niet te verbazen. Het mansartdak beleefde zijn hoogdagen tijdens de 19de eeuw en kende een kleine revival begin jaren ’90.

 

2. Extra ruimte

Het grootste voordeel is echter de extra ruimte die je creëert op de bovenste verdieping. Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw werd deze bouwvorm gebruikt bij kleinere woningen om extra ruimte te creëren op de bovenste verdieping. De steile, onderste dakhelft zorgt immers voor een groter bouwvolume en voldoende stahoogte.

 

3. Ideaal voor dakkapellen

De steile hellingsgraad van het onderste deel is bovendien zeer geschikt voor dakkapellen. Dakkapellen zorgen voor heel wat licht en ruimte en zijn relatief goedkoop. Ze maken van je zolder een volwaardige ruimte en creëren zo meerwaarde voor je woning. Het is mogelijk om verschillende soorten dakkapellen te plaatsen op een Franse kap. Zowel een kapel met een schuin als een plat dak is mogelijk. Dus hou je van een landelijke, ietwat klassieke stijl met dakkapellen? Dan is een mansardedak zeker het overwegen waard. Meer info over dakkapellen vind je hier.

 


Mansardedak met dakkapellen

 

Mogelijke dakbedekkingen voor een mansardedak

Een mansardedak verschilt op vlak van dakbedekkingen niet van andere hellende daken. Dat maakt dat je het kan afwerken met zowat elk type dakbedekking. Dakpannen zijn nog steeds het meest populair. Betonnen dakpannen zijn iets goedkoper dan keramische, maar die laatste gaan wel een pak langer mee. Een leien dak is steeds duurzaam, welke soort je ook kiest. Daarnaast kan je ook kiezen voor zink of riet. Door te kiezen voor een dak van riet zet je uiteraard het natuurlijke en landelijke karakter van je woning extra in de verf.

Type dakbdekking
Gemiddelde prijs (Incl. montage en plaatsing)
Levensduur
Betonnen dakpannen
€20 à €40
± 30 jaar
Keramische dakpannen
€30 à €70
± 100 jaar
Kunstleien
€65 à €85
± 30 jaar
Natuurleien
€100 à €145
± 90 jaar
Bitumenleien
€30 à €40
± 25 jaar
Zinken dakbedekking
€65 à €110
± 125 jaar
Rieten dakbedekking
€70 à €95
± 35 jaar
Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende dakwerkers uit jouw regio via de offertepagina.

 

Mansardedak isoleren

Dakisolatie is een absolute must voor elke woning. Het voorkomt dat warme of koude lucht ontsnapt. Daardoor kan je efficiënter verwarmen, wat resulteert in lagere energiekosten. Een mansardedak kan je op 3 manieren isoleren: langs buiten, langs binnen of via de zoldervloer.

Plaatsing van de isolatie
Gemiddelde prijs per m²
Mansardedak langs buiten isoleren
€40 - €60
Mansardedak langs binnen isoleren
€20 - €50
Zoldervloer isoleren
€25 - €35

 

1. Langs buiten: een dak langs buiten isoleren kennen we beter als een sarkingdak. Daarbij wordt de dakbedekking tijdelijk langs de buitenkant verwijderd. Ideaal voor nieuwbouwwoningen of bij een renovatie waarbij je de volledige dakbedekking wil vernieuwen.

2. Langs binnen: de dakbedekking en -constructie blijft volledig intact. Een dak langs binnen isoleren houdt wel in dat je plaats verliest aan de binnenkant van het dak.

3. Zoldervloer isoleren: wanneer je ervoor kiest om de kamer onder het dak niet te gebruiken als leefruimte dan is het interessanter om de zoldervloer te isoleren met behulp van harde isolatieplaten. Aangezien een mansardedak vaak gebruikt wordt  extra ruimte te creëren onder het dak, is dit hier de minst aangewezen optie.

 

Binnenafwerking

Een mansardedak vereist een stevige constructie om het dak stabiel en windbestendig te maken. De typische vorm van het dak leidt bovendien tot heel wat hoeken en kieren die de zolder of bovenverdieping omvormen tot de ideale plek voor stof en ongedierte. Daarom wordt de constructie aan de binnenkant vaak afgewerkt met lambrisering.

 

Mansardedak laten plaatsen

Een mansardedak plaatsen is echt wel werk voor specialisten. Deze complexe en zware constructie vergt heel wat kennis en ervaring. Zo is de geknikte constructie van nature minder sterk dan een standaard driehoekig dakgebint. Het bouwen ervan duurt bovendien langer en kost meer moeite. Dat maakt het ook gevoelig duurder dan een zadel- of schilddak maar je creëert uiteraard wel extra woonvolume. Het verhogen van de zijmuren in combinatie met een hellend dak om dezelfde ruimte te creëren komt een stuk duurder uit. En natuurlijk is een mansardedak ook gewoon een pak stijlvoller.

Kiezen voor een ervaren dakwerker betekent dat je zeker bent dat je dak stevig, stabiel en waterdicht is. Bovendien kunnen zij je voorzien van het nodige wettelijke advies rond het plaatsen van dakkapellen. In sommige gemeenten heb je immers een omgevingsvergunning nodig of word je geconfronteerd met regels die in het bouwbesluit zijn vastgelegd. Deze gaan over gezondheid, veiligheid en eventuele overlast voor de buren.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers