Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs nieuw dak [2024 tarieven]

De prijs van een nieuw dak hangt af van diverse factoren: Moet er een nieuwe constructie geplaatst worden of wil je enkel de bedekking vernieuwen? Wil je graag isoleren of moeten de dakgoten ook vernieuwd worden, … Een antwoord op al je vragen met prijzen per onderdeel ontdek je hier!

Prijs nieuw dak: prijs dakbedekking vernieuwenprijs nieuwe dakconstructie + onderdelen
Lees ook: premies nieuw dakbesparingstips

 

Hoeveel kost een nieuw dak?

De kostprijs van een nieuw dak hangt grotendeels af van de omvang van de werken:

Wil je enkel de dakbedekking vernieuwen? Reken voor een nieuw plat dak op een prijs tussen € 40 en 230 per m² (excl. btw), voor een nieuw hellend dak op een prijs tussen € 20 en 120 per m² (excl. btw).

Wil je de volledige dakconstructie vernieuwen? De dakconstructie van een hellend dak vernieuwen kost gemiddeld € 1.700 per m³ (excl. btw). Het vernieuwen van de basislaag van een plat dak kost gemiddeld € 6 per m² (excl. btw). Voor het vernieuwen van een onderdak mag je rekenen op € 10 à 16 per m² (excl. btw). Natuurlijk komen hier ook nog andere kosten bij. 

Meer info en specifieke prijzen per onderdeel ontdek je hieronder. Wil je liever meteen overgaan tot actie? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend prijzen op maat van jouw project van gespecialiseerde dakwerkers actief in jouw regio. Start je aanvraag hier.

 


1. Prijs nieuw dak: dakbedekking vernieuwen

Is het niet nodig om het volledige dak te vernieuwen omdat de dakconstructie nog in goede staat is? Dan kan je ervoor kiezen om enkel de dakbedekking te vernieuwen. Afhankelijk van het gekozen materiaal, betaal je voor een nieuw plat dak een prijs tussen € 40 en 230 per m² (excl. btw). Voor een nieuw hellend dak mag je rekenen op een prijs tussen € 20 en 120 per m² (excl. btw). Bij het vergelijken van dakbedekkingen kijk je best niet alleen naar de prijs maar ook naar de levensduur en het onderhoud:

 

Dakbedekking: gemiddelde prijzen 2024 (excl. BTW)

Soort dakwerkenGemiddelde richtprijs/m²Levensduur
NIEUW PLAT DAK
Bitumen €40 - €6020 à 40 jaar
EPDM€60 - €8030 à 50 jaar
PVC€50 - €7015 à 40 jaar
Groendak (intensief of extensief)€40 - €20050 à 70 jaar
NIEUW HELLEND DAK
Zink €65 - €11050 à 125 jaar
Riet€70 - €95 (excl. nokvorken) 35 jaar
Natuurleien€110 - €12090 jaar
Bitumenleien€30 - €4025 jaar
Kunstleien€65 - €7530 jaar
Kleidakpannen€35 - €65100 jaar
Betonnen dakpannen€20 - €4030 jaar
Groendak (extensief)€40 - €10050 à 70 jaar

LET OP: de effectieve levensduur is sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing. Een dakwerker adviseert je graag over de mogelijkheden en maakt een vrijblijvende offerte op maat. Prijzen van gespecialiseerde dakwerkers kan je hier aanvragen.

 

nieuw dak prijs dakbedekking Tip: combineer meerdere werken

Ga je de dakbedekking vernieuwen, dan is het een ideaal moment om je dak ook te isoleren of een onderdak te plaatsen wanneer dit nog niet of onvoldoende aanwezig is.

Je kan ook van de gelegenheid gebruik maken om dakramen of een dakkapel te installeren. Op die manier druk je ook de kosten omdat je alle werken in een keer uitvoert.

 

 

 

Is enkel de dakbedekking vernieuwen een goede keuze?

Soms volstaat het om slechts bepaalde onderdelen van het dak te vernieuwen. Dat kan bijvoorbeeld als de schade of slijtage slechts op een beperkte plaats voorkomt. Om te weten of je dak nog voldoende kwalitatief is laat je best een analyse uitvoeren door de dakwerker. Dit doet hij gratis wanneer hij langskomt om een offerte op te maken. Je vergelijkt best 2 tot 3 dakwerkers om zeker te zijn van een juiste diagnose en prijsvoorstel. Vrijblijvende offertes kan je hier aanvragen.

 


2. Prijs nieuw dak: dakconstructie + andere onderdelen

In het geval van een nieuwbouw of wanneer de dakconstructie is aangetast, is het vanzelfsprekend om te kiezen voor een volledig nieuw dak. Afhankelijk van het onderdeel wordt er gerekend met prijzen per kubieke of vierkante meter. Zo betaal je voor een nieuwe dakconstructie bij een hellende dak een gemiddelde prijs van € 1.700 per m³. Voor een nieuwe basislaag bij een plat dak betaal je een gemiddelde prijs van € 6 per m².

 

Nieuwe dakconstructie: gemiddelde prijzen 2024 (excl. BTW)

Soort werkGemiddelde richtprijs
HELLEND DAK
Vernieuwen dakconstructie €1.700/m³
Vernieuwen spanten€2.000/m³
Vernieuwen gordingen€1.900/m³
Vernieuwen kepers€1.800/m³
Plaatselijk herstellen dakbedekking natuurleien€90/m²
Plaatselijk herstellen dakbedekking kunstleien€50/m²
Vervangen pannen (22 stuks/m²) €3/stuk
Vervangen muurplaat (gordingendak met dakpannen incl. 100cm dakbeschot)vanaf €600/strekkende meter
PLAT DAK
Vernieuwen basislaag€6/m²
Vernieuwen glasvlies onderlaag €6/m²
Vernieuwen dampdrukkende lagen€5/m²
Vernieuwen dampschermen€10 - €20/m²
ONDERDAK
Vernieuwen onderdak €10 - €16/m² (materiaalkosten)

LET OP: de prijzen aangegeven in kubieke meter (m³) slaan op de hoeveelheid hout die je nodig hebt om jouw dak te vernieuwen. Heb je in totaal 4,5 m³ hout nodig voor zowel de constructie, spanten, gordingen en kepers? Dan kost je dit ongeveer 8.325 euro aan hout in totaal.

 

Hoe bereken je zelf de kostprijs van een nieuw dak?

Hoeveel hout je nodig hebt wordt berekend door de dakwerker. Zelf uitrekenen hoeveel je dak zal kosten is onbegonnen werk. Wel kan je bovenstaande lijst gebruiken als richtlijn of om prijzen van dakwerkers te vergelijken. Vrijblijvende offertes kan je hier aanvragen.

 

kostprijs nieuw dak Dakbedekking recycleren niet altijd voordelig!

In bepaalde gevallen kan je er ook voor kiezen om het dak slechts gedeeltelijk te vernieuwen en de bestaande dakpannen te recupereren. De pannen moeten dan wel verwijderd, geïnspecteerd en tijdelijk gestockeerd worden. Daardoor kan de prijs hoog oplopen en is het vaak goedkoper om het dak volledig te vernieuwen. Je bekijkt dus best wat op termijn het meeste voordeel oplevert.

 

 


Premies & subsidies nieuw dak

Het vernieuwen van een dak is een dure zaak. Afhankelijk van je inkomsten, de locatie en leeftijd van het gebouw kan je echter aanspraak maken op enkele financiële voordelen:

 

Mijn VerbouwPremie

Voor verschillende werken aan het dak van je woning kan je een beroep doen op de Mijn VerbouwPremie. Het gaat o.a. om het plaatsen van een onderdak, afbraak en opbouw van de draagstructuur, vervangen van dakgoten, … Je kan 35 à 50% van je totale factuur terugkrijgen, afhankelijk van je inkomenscategorie. Een erkende dakwerker geeft je graag meer uitleg over deze Mijn VerbouwPremie.

 

6% btw

Je betaalt slechts 6% btw op zowel de werkuren als materialen wanneer de woning ouder is dan 10 jaar. De werken moeten dan wel uitgevoerd worden door een erkend dakwerker. In bepaalde gevallen zal het dus goedkoper zijn om de werken te laten uitvoeren. Doe-het-zelven kan namelijk hoge materiaalkosten met zich meebrengen.

 

prijs nieuw dak

 

Bespaar tot 30% door goede isolatie

Wil je je dak vernieuwen, maak dan van de gelegenheid gebruik om je dak te isoleren. Sinds 2020 moeten alle Vlaamse daken verplicht geïsoleerd zijn. Bovendien kan je met een goed geïsoleerd dak op jaarbasis al snel 30% besparen op je energiefactuur. Via de Mijn VerbouwPremie kan je ook voor het isoleren van je dak een mooie som terugkrijgen.

 

Dakpremies via de gemeente of provincie

Bepaalde gemeentes en provincies geven subsidies voor dakrenovatie en/of dakisolatie. Bekijk of je er aanspraak op kan maken via de website van je gemeente of provincie.

Bekijk het artikel “Dak premies” voor meer info over deze vergoedingen en hun voorwaarden.

 

 

Vergelijk offertes, ga voor prijsvoordeel

De prijs van een nieuw dak is moeilijk in te schatten. Veel is afhankelijk van de werken die nodig zijn, het type en de afmetingen van het dak. Wil je een prijs aangepast aan jouw specifieke situatie en wensen? Vergelijk dan offertes van verschillende dakwerkers en kies de optie die het best u past. Voor een vrijblijvende prijs op maat verwijzen we je graag door naar de offertepagina.

 

Besparingstips bij het plaatsen van een nieuw dak

Naast de premies en subsidies zijn er ook andere manieren om de kosten van een nieuw dak drukken. We sommen enkele interessante bespaartips op die goed zijn voor de portemonnee.

 

1. Dakpannen zelf verwijderen

Om de prijs van een nieuw dak niet te hoog te laten oplopen kan je proberen om een deel van de klus zelf te klaren. Het verwijderen van de bestaande dakpannen bijvoorbeeld. Goede afspraken met de dakwerker zijn dan wel noodzakelijk om te voorkomen dat je geen dak boven het hoofd hebt.

 

2. Bestaande dakpannen hergebruiken

Het kwam al aan bod. In bepaalde gevallen kan je ervoor kiezen om enkel de dakconstructie te vernieuwen en de bestaande dakpannen te hergebruiken. Je bespaart dan heel wat geld door enkel de kapotte dakpannen te vernieuwen. De kosten van het verwijderen, inspecteren en stockeren van de bestaande dakpannen kan wel hoog oplopen. Ook hier is het aan te raden om de dakpannen zelf te verwijderen om de kosten te drukken.

 

3. Kiezen voor een overzetdak

Snel en goedkoop een nieuw dak plaatsen? Dan kan je in geval van roofing, leien of golfplaten kiezen voor een overzetdak. Een overzetdak wordt over de bestaande dakbedekking geplaatst. Dat betekent geen kosten voor het verwijderen van de oude dakbedekking. Een overzetdak heb je al vanaf €50 à €65 per m2.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers