Mijn-dakwerker.be
Info & prijsadvies over alle soorten dakwerken.
Vergelijk 350+ erkende dakwerkers online!
header image
Mijn-dakwerker.be

Soorten dakpannen en prijzen

Dakpannen zijn onder te verdelen in zowel materiaalsoort als in vorm. In dit artikel kun je meer lezen over de verschillen tussen keramische en betonnen dakpannen en wat hun prijzen, voordelen en eigenschappen zijn.

 

 

Betonnen dakpannenBetonnen dakpannen (sneldekpannen)

Betonnen dakpannen zijn gemaakt van een mengsel van zand, cement en eventuele toeslagstoffen. Ze zijn goedkoper dan keramische dakpannen en worden daarom veelvuldig toegepast. Beton dakpannen zijn leverbaar in zowel gegolfde- als vlakke dakpan (tegelpan) en kunnen voorzien worden van een zijdelingse sluiting of een kop-sluiting. De sluitingswijze van de dakpannen is belangrijk i.v.m. de waterdichtheid van het dak. Betonnen dakpannen kunnen worden voorzien van een speciale coating waardoor vuil, algen en mossen zich minder makkelijk kunnen hechten aan het dak. Deze extra beschermingslaag zorgt ook voor voor extra lange levensduur van de dakpannen.

 

Voordelen van betonnen dakpannen

– Betonnen pannen zijn goedkoper dan kleidakpannen en zijn over het algemeen zeer snel te leggen.
– Zeer vorstvrij en goed bestand tegen UV-stralen en andere weersinvloeden.
– Complexe vormen kunnen makkelijk worden afgewerkt met hulpstukken (nokpan, onderpan, etc.).
– Lange levensduur tot soms wel meer dan 30 jaar.
– Minder milieubelastend omdat betonnen pannen niet gebakken moeten worden zoals kleidakpannen.

 

Prijs dakpannen in beton

Betonpannen kosten ongeveer 30 tot 45 euro per vierkante meter, inclusief btw en plaatsing. De prijs hangt af van het type dakpan, de kwaliteit beton en de wijze waarop de dakpan is afgewerkt (coating, kleur).
Lees meer over betonnen dakpannen in dit artikel.

 

 

Keramische dakpannenKeramische dakpannen (kleidakpannen)

Keramische dakpannen worden gemaakt van gebakken (rivier)klei. Net als betondakpannen zijn ze leverbaar in een vlakke- of gegolfde uitvoering. Kleidakpannen hebben een mooie natuurlijke uitstraling, zijn kleurvast en zeer duurzaam. De verscheidenheid van dit type dakpan is groot en tegenwoordig zijn er naast de traditionele modellen ook extra grote modellen leverbaar waardoor ze sneller gelegd kunnen worden. Keramische dakpannen kunnen worden afgewerkt met een glazuurlaag waardoor vuil, mossen en algen niet makkelijk kunnen hechten aan het dak. Keramische dakpannen kunnen daarnaast van een kleur worden voorzien. Dit gebeurt via een speciaal productieproces waar bij de dakpan wordt bespoten met een kleihoudende suspensie waar metaaloxiden aan zijn toegevoegd.

 

Voordelen van keramische dakpannen

– Klei is een natuurproduct waardoor een dak met keramische dakpannen er authentieker uitziet.
– Geglazuurde kleipannen zijn goed bestand tegen vuil, mossen en algen.
– Lange levensduur (vijftig jaar en langer) = prijs / kwaliteit gunstig.

 

Prijs dakpannen in keramiek

De prijs van kleidakpannen schommelt tussen de 45 tot 60 euro per vierkante meter. De prijzen worden bepaald door het type en afwerking van de dakpan (kleur, glazuurlaag).

 

Kleipannen of betonnen pannen kopen?

Door het grote aanbod aan hoogwaardige kwaliteit dakpannen is het soms moeilijk om tot een keuze te komen. Kleipannen zijn over het algemeen genomen duurder dan betonpannen, maar daar staat tegenover dat kleipannen een natuurlijke uitstraling hebben die recht doet aan de authenticiteit van een woning. Welk type je kiest zal dus afhangen van het budget en de gewenste uitstraling van het dak. Aangezien dakbedekking maatwerk is, laat je jezelf het beste goed informeren door een specialist. Hij kan je informeren over de voor- en nadelen van de verschillende soorten en kan je zeggen welk type dakpan het meest geschikt is voor jouw woning.

 

dakpannen plaatsen
Shutterstock – Plaatsen van dakpannen

 

Soorten dakpannen (vorm)

Grofweg genomen kun je onderscheid maken tussen holle dakpannen en platte dakpannen (tegelpannen). De keuze voor een bepaalde vorm dakpan hangt samen met de hellingsgraad van het dak. Zo moet het dak bij het gebruik van tegelpannen een hellingsgraad van minstens 35 graden hebben. Zacht golvende dakpannen, zoals de stormpan kunnen al gelegd worden bij een dakhelling van 20 tot 25 graden. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden want een verkeerde keuze kan op lange termijn leiden tot lekkages.

 

Holle dakpannen

Er zijn drie soorten holle dakpannen: holle dakpannen zonder sluiting, holle pannen met sluiting en pannen met een lichte golving. De gewone holle pan heeft een gebogen vorm zonder sluiting en is vooral geschikt voor daken met een minimum hellingsgraad van 25 graden. De holle dakpan met sluiting heeft een kopsluiting die met de vorm van de pan meeloopt. Dit type dakpan is geschikt voor daken met een hellingsgraad tussen de 22 en 25 graden.
Dakpannen met een lichte golving kunnen ook bij een licht hellend dak (20 graden) worden toegepast. Dit hangt af van het model dakpan.

 

Platte dakpannen

Er zijn drie soorten platte dakpannen: platte dakpannen met ribben en sluitingen, platte dakpannen met sluiting en tegelpannen.
Platte dakpannen met ribben en sluitingen kenmerken zich door de aanwezigheid van een centrale rib die voor extra stevigheid zorgt. De vorm is meestal licht golvend. Dit type dakpan kan toegepast worden bij daken met een minimum hellingsgraad van 25 graden.
Platte dakpan met sluiting. Door dit type dakpan toe te passen krijgt het dak een vlak uitzicht. Afhankelijk van het model dakpan is een minimum hellingsgraad tussen de 24 en 35 graden noodzakelijk.
Tegelpannen (leipannen) zijn platte dakpannen zonder sluiting. Ze worden alleen toegepast bij steile daken met een minimum hellingsgraad van 35 graden. Tegelpannen geven het dak een vlak uiterlijk en worden kruiselings over elkaar aangebracht op het dak waardoor ongeveer 33% van de pan zichtbaar blijft.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers