Betonnen dakpannen
Betonnen dakpannen hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en passen zowel bij een traditionele als moderne architectuur. Lees hier alles over de voor- en nadelen van betonnen dakpannen en de kostprijs per vierkante meter.
Wil je betonnen dakpannen laten plaatsen? Ontvang gratis offertes van erkende dakwerkers.
Sneldekpannen van beton
Betonnen sneldekpannen zijn relatief grote en brede dakpannen die je eenvoudig herkent aan de golf in het midden van de dakpan. Ze hebben een zeer aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding en worden om deze reden vaak gebruikt bij nieuwbouw- en renovatieprojecten.
Gemiddeld zijn deze dakpannen zo’n 30 cm breed en 42 cm lang. Het grootste voordeel van deze betonnen pannen is dat ze snel te leggen zijn, wat gunstig is voor de totale kosten per vierkante meter.
Beschermlaag
Betonnen dakpannen worden in de fabriek voorzien van een dubbele beschermlaag die de dakpan beschermt tegen UV-straling, vocht, koude en atmosferische vervuiling. Deze beschermlaag bestaat meestal uit transparant synthetisch acrylaat, maar ook andere beschermlagen zijn mogelijk. De beschermlaag dient niet alleen ter bescherming van de dakpan, maar verandert ook het uitzicht van de pan (glanzende of matte uitstraling).
Voordelen en nadelen van betonnen dakpannen
+ Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding (ze zijn een pak goedkoper dan kleidakpannen)
+ Snel te plaatsen (vooral het sneldektype betonpan)
+ Perfect maatvast en vormvast
+ Grote keuze aan vormen en kleuren
+ Platte betonpannen zijn erg geschikt voor een moderne architectuur
+ Kleine ecologische voetafdruk (grondstoffen zijn volop voorhanden en voor de productie is slechts weinig energie nodig)
Waar er voordelen zijn, zijn er meestal ook nadelen. Wanneer je je dak van betonnen dakpannen wil voorzien, hou je best rekening met volgende minpuntjes:
– Minder lange levensduur dan kleipannen (gemiddeld zo’n 35 tot 50 jaar)
– Betonnen dakpannen verouderen wat sneller dan kleidakpannen (15 jaar garantie op het uitzicht)
– De betonpannen zijn gevoelig voor mosvorming. Je kan dit verhelpen door ze van een extra coating te voorzien.
Bijkomende voordelen
Omdat betonnen sneldekpannen in tegenstelling tot kleipannen niet gebakken worden maar gedroogd, krimpen of vervormen ze niet tijdens het droogproces. Betonpannen zijn dus bijzonder maatvast en hierdoor laten ze zich perfect sluitend leggen. Tegenwoordig zijn alle betonpannen in de kern gekleurd waardoor lichte beschadigingen of zaagsneden nauwelijks opvallen. Andere kenmerken van betonnen dakpannen:
- Hoge vorstweerstand
- Bestand tegen buigen en barsten
- Goede waterdichtheid
Prijs betonnen dakpannen
Voor het plaatsen van betonnen dakpannen betaal je gemiddeld 30 tot 45 euro per vierkante meter, inclusief BTW. De kostprijs wordt met name bepaald door het type dakpan, het aantal vierkante meters en het type dak. Voor het plaatsen van sneldekpannen betaal je over het algemeen het minst omdat de pannen vrij groot zijn en snel gelegd kunnen worden.
Kleine pannen vragen meer plaatsingstijd en je hebt er per vierkante meter meer van nodig. In het algemeen geldt: hoe groter de pan, des te lager de kosten per vierkante meter.
Betonnen dakpannen plaatsen doe je beter niet zelf. Dit werk vereist de nodige kennis, ervaring en vakmanschap. Door beroep te doen op een erkend dakwerker ben je verzekerd van een vlotte, veilige en foutloze plaatsing. Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij dakwerkers in jouw regio. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Klik hier om offertes te ontvangen.
Vlakke of gewelfde betonnen dakpannen
Betonnen dakpannen zijn ruwweg in twee basisvormen leverbaar: vlak en gewelfd. Vlakke pannen zijn speciaal ontwikkeld voor gebouwen met een strakke, moderne architectuur; gewelfde betonnen dakpannen passen dan weer goed bij traditionele dakvormen. Beide soorten zijn in verschillende kleuren en afwerkingen verkrijgbaar (waaronder diverse rood- en bruintinten, zwart, antraciet en grijs).
Levensduur dakpannen van beton
De levensduur van een betonnen dakpan varieert van 35 tot 50 jaar en hangt samen met de locatie van het dak en de vochtbelasting. Dakpannen die door schaduwen langdurig vochtig zijn slijten sneller dan dakpannen die regelmatig in de zon liggen. Ook de aanwezigheid van bomen (bladafval en schaduwen) en de mate van onderhoud is bepalend voor de levensduur van een dakpan. Daarom laat je betonpannen het best periodiek reinigen.
Reinigen van betonnen dakpannen
Het reinigen van betonnen dakpannen laat je best over aan een gespecialiseerd bedrijf. Wil je het toch zelf doen, gebruik dan liever geen huismiddeltjes zoals chloor of azijn. Je beschadigt er de beschermingslaag en/of de structuur van het beton mee. Je kiest dan beter voor een biologisch reinigingsmiddel dat speciaal geschikt is voor het verwijderen van groene aanslag of mos.
Gebruik bij wat oudere dakpannen liever geen hogedrukspuit, omdat je hiermee de toplaag van de betonnen dakpannen kunt beschadigen, zeker bij een te hoge druk of wanneer je de spuitlans te dicht op de dakpan richt. Zonder de nodige ervaring, is het verstandig om je dak te laten reinigen door een specialist. Vraag gratis offertes aan bij professionele dakreinigers.
Betonnen dakpannen coaten
Is het uitzicht van je dak niet meer zo mooi als vroeger en wil je de pannen een vernieuwde uitstraling geven? Laat het dak dan coaten. De pannen worden dan eerst grondig gereinigd en vervolgens gecoat met een speciale verf. Na het coaten ziet je dak er weer als nieuw uit en is het minstens tien jaar beschermd tegen aangroei van mossen en algen.
Garantie
Doorgaans krijg je van de fabrikant 30 jaar garantie op de intrinsieke waarden van een betonnen dakpan. Dat wil zeggen dat de dakpannen in die periode onder normale omstandigheden gegarandeerd waterdicht zullen blijven, geen vocht opnemen, bestand zijn tegen vorst en niet zullen barsten.
Tevens garanderen de meeste fabrikanten dat de betonpannen gedurende 15 jaar hun uitzicht blijven behouden. Een patina zal na verloop van tijd optreden, maar dit is inherent aan elk verouderingsproces. Ook kleipannen krijgen op den duur een patina als gevolg van weersinvloeden en atmosferische vervuiling.