Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakpannen met zonnepanelen

Wil je jouw dak voorzien van zonnepanelen om zo je eigen duurzame stroom te produceren? Dan heb je 2 mogelijkheden. Ofwel kies je voor zonnepanelen die in de dakpannen ingebouwd zijn (zonnepannen). Ofwel kies je voor traditionele zonnepanelen die bovenop de dakpannen geplaatst worden. Wat zijn de mogelijkheden, kosten, voor- en nadelen, … van beide opties en wat is de beste keuze? Ontdek het hier.

Ga snel naar:
Optie 1: zonnepanelen in de dakpannen (geïntegreerd systeem)
Optie 2: zonnepanelen op de dakpannen (opbouwsysteem)
Conclusie: wat is de beste keuze?

 

OPTIE 1: zonnepanelen in de dakpannen (geïntegreerd systeem)

zonnedakpannen

Voor wie geen fan is van het uitzicht van traditionele zonnepanelen die bovenop de dakpannen geplaatst worden, bieden zonnepannen of zonnedakpannen een goede oplossing. Hierbij is elke dakpan voorzien van een geïntegreerd zonnepaneel. De zonnepanelen zijn dus gewoon onderdeel van het dak waardoor ze minder opvallen.

 

Mogelijke uitvoeringen

  • Uitvoering 1: keramische dakpannen met zonnepanelen

    Een zonnepaneel verwerken in een traditionele gegolfde keramische dakpan lijkt op het eerste gezicht een superidee, maar blijkt in de praktijk toch minder goed te werken.

    De zonnepanelen die in de dakpannen verwerkt zitten, zijn zo klein dat ze samen slechts een beperkt deel van het dak bedekken. De gewelfde vorm van de dakpan zorgt bovendien voor schaduwen, wat de energie-opbrengst niet ten goede komt. Voor monumentale oplossingen kunnen deze keramische dakpannen met zonnecellen in sommige gevallen wel uitkomst bieden.

    Bekende merken: ZEPBV – Solar Constructions

 

  • Uitvoering 2: leien met zonnepanelen

    Leien daken lenen zich uitstekend voor zonnepanelen. De platte vorm van de lei sluit mooi aan bij de vlakke zonnepanelen waardoor deze haast niet meer opvallen. Er zijn verschillende systemen mogelijk, variërend van kleine panelen van 10 m² tot grote panelen van wel 40 m².

    De minimum vereiste dakhelling voor de plaatsing van leien met zonnepanelen bedraagt 25°. Bij een kleinere dakhelling is het rendement te laag. De prijs van deze leien is wel vrij hoog in verhouding tot hun rendement.

    Bekende merken: Eternit (Solesia zonneleien) – Solar Century

 

  • Uitvoering 3: sneldekpannen met zonnepanelen

    Bij dit type dakpan monteert men het zonnepaneel op de dakpan zelf. Omdat kleine zonnepaneeltjes niet rendabel zijn, worden hierbij de wat bredere sneldekpannen gebruikt om het zonnepaneel op te monteren. Ze zijn gemaakt van kunststof of van steencomposiet en kunnen op de bestaande panlatten gelegd worden (geen frame nodig).

    Elke afzonderlijke dakpan met zonnepaneel is voorzien van een kabel en een connector. Het vermogen van dit soort dakpannen bedraagt 35Wp – 55Wp per dakpan.

    Bekende merken: Synroof – Nelskamp

 

  • Uitvoering 4: brede zonnepannen

    Dit zijn zonnepannen met dezelfde hoogte als een standaard dakpan, maar veel breder. De breedte komt ongeveer overeen met de breedte van 4 tot 8 standaard dakpannen. Brede zonnedakpannen kunnen gecombineerd worden met klei- en betonpannen en zijn makkelijk op de bestaande panlatten te bevestigen. Dit type panelen is erg gunstig op gebied van prijs.

    Bekende merken: Eternit (Solesia zonnepannen) – Stafier – Solar Century

 

  • Uitvoering 5: zonnepanelen in het dak (geïntegreerd daksysteem)

    Bij een geïntegreerd daksysteem worden de zonnepanelen niet op een frame op de dakbedekking aangebracht maar liggen de panelen verzonken in het dak. De panelen moeten goed waterdicht afgewerkt worden om te voorkomen dat regenwater in de dakconstructie lekt.

    Dit in tegenstelling tot dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen die zonder extra bescherming op de panlatten kunnen worden gelegd. De zonnepanelen die men bij een geïntegreerd systeem gebruikt zijn meestal standaard zonnepanelen zoals die ook toegepast worden bij opbouwsystemen.

 

Zonnedakpannen prijs

Voor een dak met 500 zonnepannen (gelijkaardig aan een traditionele zonnepanelen installatie van 4.500 Wp), betaal je gemiddeld € 11.500 à 13.500 (incl. btw en plaatsing). Daarmee zijn ze, afhankelijk van het materiaal en type, zo’n 2 tot 3 keer duurder dan traditionele zonnepanelen. Dat komt vooral door de complexere installatie. Bij dakpan zonnepanelen moet het bestaande dak volledig vervangen worden terwijl traditionele zonnepanelen gewoon op de bestaande dakpannen gemonteerd kunnen worden.

 

Zijn zonnedakpannen interessant voor mij?

Door de relatief lage opbrengst i.c.m. de hoge kostprijs, is het rendement van dakpannen met zonnecellen vrij laag en de terugverdientijd erg lang.

Dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen zijn dus vooral een esthetische keuze en zijn bv. een goed alternatief voor beschermde panden waarbij traditionele zonnepanelen op het dak niet toegestaan zijn. Ook bij nieuwbouw of als je van plan bent je dakbedekking te vernieuwen, vallen zonnedakpannen te overwegen. In andere gevallen zijn zonnepanelen nog steeds aangewezen.

Advies op maat van jouw situatie? Ontvang offertes van installateurs actief in jouw regio.

 

 

OPTIE 2 : zonnepanelen op de dakpannen (opbouwsysteem)

dakpannen met zonnepanelen

Je kan ook kiezen voor de traditionele zonnepanelen die bovenop je dakpannen geplaatst worden. Of je ze nu op een plat of hellend dak plaatst, de zonnepanelen liggen niet rechtstreeks op het dak. Eerst wordt een draagstructuur op het dak geplaatst waar de zonnepanelen dan op gemonteerd worden.

 

Mogelijke uitvoeringen

Qua kleuren komen zonnepanelen in zwart en blauw het meest voor. Hou er wel rekening mee dat de verschillende zonnecellen op een paneel afgeronde hoeken hebben, waardoor witte ruitjes tussen de cellen zichtbaar zijn. Door te kiezen voor een egaal zonnepaneel zie je de ruitjes niet meer (zie onderstaande foto).

Standaard hebben zonnepanelen een aluminium frame. Een zwart frame behoort echter ook tot de mogelijkheden om zo een minder opvallende look te creëren bij donkere daken.

 

Zonnepanelen prijs

Voor een zonnepanelen installatie met een vermogen van 4.500 Wp (gelijkaardig aan 500 zonnepannen) betaal je gemiddeld € 4.500 à 5.500 (incl. btw en plaatsing). Het is dus een stuk goedkoper dan wanneer je zonnepannen laat plaatsen. Dat komt omdat de zonnepanelen gewoon op de huidige dakpannen gemonteerd kunnen worden. Voorwaarde is wel dat de dakbedekking voldoende draagkracht heeft en nog in goede staat is.

Hoeveel een zonnepanelen installatie op maat van jouw situatie precies kost, is afhankelijk van verschillende factoren zoals je verbruik, de oppervlakte en oriëntatie van het dak, … Je laat daarom best een installateur bij jou langskomen. Deze kan precies berekenen welke zonnepanelen installatie geschikt is voor jouw situatie en hoeveel het zal kosten. De installateur kan bovendien direct controleren of je dakconstructie het toelaat om zonnepanelen te plaatsen. Vergelijk vrijblijvend hier voorstellen en prijzen.

 

Zijn zonnepanelen interessant voor mij?

Dankzij de lage kostprijs en het hoge rendement zijn zonnepanelen op dakpannen een erg interessante keuze. Een ander voordeel van gewone PV-panelen is dat schade aan de dakpannen makkelijk hersteld kan worden. Velen zien het uitzicht van de zonnepanelen daarentegen als het grote nadeel. Dit kan je dan weer oplossen door een uitvoering te kiezen die past bij jouw dak.

TIP: vraag offertes aan bij verschillende installateurs. Zo kan je makkelijk prijzen, realisaties, adviezen, … vergelijken. Ontvang offertes van installateur actief in jouw regio.

 

CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

Kies je nu best voor zonnepannen (in het dak) of zonnepanelen (op het dak)? Om hier een antwoord op te vinden is het belangrijk om verschillende factoren tegen elkaar af te wegen:

  1. Plaatsing (beste keuze = zonnepanelen

    Zonnepanelen kunnen gewoon over de bestaande dakbedekking geplaatst worden. Om zonnepannen te kunnen plaatsen, moeten de oude dakpannen eerst verwijderd worden. Dat maakt de installatie een stuk complexer.

  2. Prijs (beste keuze = zonnepanelen)

    Mede door de complexere plaatsing zijn dakpannen met zonnecellen gemiddeld 2 tot 3 keer duurder dan traditionele zonnepanelen.

  3. Opbrengst (beste keuze = zonnepanelen)

    De opbrengst per vierkante meter van zonnepannen ligt 20% tot 60% lager dan die van gewone PV-panelen. Dat komt omdat zonneceldakpannen veel kleiner zijn, de golving van de dakpan soms voor schaduw zorgt en er een gebrek is aan ventilatie onder de zonnepannen. Dat je met zonnepannen een groter deel van je dak met zonnecellen kan voorzien, compenseert wel maar kost natuurlijk veel geld.

  4. Terugverdientijd (beste keuze = zonnepanelen)

    De terugverdientijd van zonnepanelen in dakpannen bedraagt 15 à 20 jaar, in tegenstelling tot 7 à 10 jaar bij traditionele zonnepanelen.

  5. Uitzicht (beste keuze = zonnepanelen of zonnedakpannen

    Dakpan zonnepanelen zijn meer geïntegreerd in het dak waardoor ze minder opvallen dan traditionele zonnepanelen. Dat is in ieder geval zo als je het volledige dakoppervlak voorziet van zonnepannen. Zo niet, dan zal je een duidelijk verschil merken tussen de gewone dakpannen en zonnedakpannen. Wat de gewone zonnepanelen betreft, zijn er tegenwoordig verschillende uitvoeringen beschikbaar waardoor ook minder opvallende designs mogelijk zijn (bvb. zwarte panelen met zwarte rand).

CONCLUSIE: dakpan zonnepanelen zijn vooral een esthetische keuze die slechts in een beperkt aantal gevallen (beschermde gevel, nieuwbouw, dakrenovatie) interessant is. Zonnepanelen blijven nog steeds het meest aangeraden: ze kosten minder (uitgebreide info over de prijzen vind je op zonne-paneel.net), brengen meer op én kan je sneller terugverdienen. Bovendien zorgen de vele uitvoeringsmogelijkheden ervoor dat zonnepanelen niet langer als ’te opvallend’ gezien worden.

Benieuwd naar een voorstel op maat van jouw noden en wensen? Vergelijk vrijblijvend offertes en prijzen via onderstaand offerteformulier.

 

 

Offertes voor zonnepanelen of zonnepannen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • gespecialiseerde installateurs