Dakpannen met zonnepanelen

Door allerlei slimme innovaties bestaan er tegenwoordig verschillende manieren om zonnepanelen op het dak aan te brengen zonder daarbij de uitstraling van het dak negatief te beïnvloeden. Zo zijn er bijvoorbeeld dakpannen met zonnepanelen die perfect geïntegreerd kunnen worden in een pannendak of leien dak, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden. Lees er alles over in dit artikel:

 

 

Traditionele keramische dakpannen met zonnepanelen

Een zonnepaneel verwerken in een traditionele gegolfde dakpan lijkt op het eerste gezicht een superidee, maar het blijkt in de praktijk toch minder goed te werken. Ze zijn wel te koop maar een echt succes is het nooit geworden. Dat komt omdat het totale oppervlak van de paneeltjes samen kleiner is dan bij de traditionele zonnepanelen. Ook de gewelfde vorm van de pan zorgt voor schaduwen, wat niet ten goede komt aan de energie-opbrengst. Voor monumentale oplossingen kan een dergelijke zonnepan in sommige gevallen wél uitkomst bieden.

 

 

Dakpannen met zonnepanelen erop

Bij dit type dakpan monteert men het zonnepaneel op de dakpan zelf. Omdat kleine zonnepaneeltjes niet rendabel zijn, gebruikt men de wat bredere sneldekpannen om het zonnepaneel op te monteren. Ze zijn gemaakt van kunststof of van steencomposiet en kunnen op de bestaande panlatten gelegd worden. Elke afzonderlijke dakpan met zonnepaneel is voorzien van een kabel en een connector. Het vermogen van dit soort dakpannen bedraagt 35Wp – 55Wp per dakpan.

 

Sneldekpan zonnepaneel

Voordelen van sneldekpannen met zonnepanelen

• Sneldekpannen met zonnepanelen kunnen op bestaande panlatten gelegd worden (geen frame nodig)

• De zonnepanelen zijn netjes geïntegreerd in het dakvlak en vallen dus een stuk minder op dan traditionele zonnepanelen. Zeker bij moderne woningen zijn dit type dakpannen een aanrader.

Bekende merken: Synroof / Nelskamp

 

 

Leien met zonnepanelen

Leien daken lenen zich uitstekend voor zonnepanelen. De platte vorm van de lei sluit mooi aan bij de vlakke zonnepanelen waardoor deze haast niet meer opvallen. Er zijn verschillende systemen in de handel, variërend van kleine panelen van tien vierkante meter tot giga panelen van wel veertig vierkante meter. De minimum dakhelling voor plaatsing van leien met zonnepanelen bedraagt 25°. Bij een geringere dakhelling is het rendement te laag. De prijzen van deze leien liggen wel aan de hoge kant wanneer we gaan vergelijken met het rendement.

Bekende merken: Eternit (Solesia zonneleien) / Solar Century

Leien dak met zonnepanelen van Eternit

Leien dak met zonnepanelen – Eternit

 

Brede zonnepannen

Dit zijn brede smalle zonnepanelen met dezelfde hoogte als normale dakpannen. Ze zijn ongeveer net zo breed als vier standaard dakpannen maar er zijn ook grotere versies te koop (8 dakpannen breed). Ze kunnen gecombineerd worden met klei- en betonpannen en zijn makkelijk op de bestaande panlatten te bevestigen. Dit type panelen is erg gunstig op gebied van prijs.

Bekende merken: Eternit (Solesia zonnepannen) / Stafier / Solar Century

 

Voordelen van dakpannen met zonnepanelen

Het grootste voordeel van dit type zonnepanelen is het feit dat ze veel minder opvallen dan standaard zonnepanelen. Dakpannen met zonnepanelen integreren mooi in het dakbeeld, zeker wanneer de kleur ervan goed aansluit bij de overige dakbedekking. Ook bij de wat meer klassieke woningen met kleipannen staan ze een stuk netter dan een opbouwsysteem met panelen die meestal lelijk contrasteren met de rest van het dak. Een ander voordeel is dat je er snel een groot oppervlak van het dak mee kunt bezetten, iets wat met traditionele grote panelen niet altijd mogelijk is in verband met obstakels als een dakkappel of dakvenster. Als nadeel kunnen we aanhalen dat de prijzen iets hoger liggen. Meer informatie over de prijzen naargelang het type zonnepaneel vind je op de website van zonne-paneel.net.

 

Geïntegreerd daksysteem

Bij een geïntegreerd daksysteem worden de zonnepanelen niet op een frame op de dakbedekking aangebracht maar liggen de panelen verzonken in het dak. De panelen moeten goed waterdicht worden afgewerkt worden omdat de kans anders bestaat dat regenwater in de dakconstructie gaat lekken. Dit in tegenstelling tot dakpannen met zonnepanelen die zonder extra bescherming op de panlatten kunnen worden gelegd. De zonnepanelen die men bij een geïntegreerd systeem gebruikt zijn meestal standaard zonnepanelen zoals die ook toegepast worden bij opbouwsystemen.

 

Rendement van dakpannen met zonnepanelen

Doorgaans is het rendement van dakpannen met zonnepanelen gelijk aan dat van standaard zonnepanelen. Je dient wel rekening te houden met schaduwwerking. Wanneer de pannen elkaar gedeeltelijk overlappen dan kunnen er plaatselijk schaduwen ontstaan wat ten koste gaat van het rendement. Een ander nadeel is de temperatuur. Bij opbouwsystemen zorgt de wind voor verkoeling van de panelen, wat ten goede komt aan het rendement. Bij geïntegreerde systemen of dakpannen met zonnepanelen is de ventilatie over het algemeen iets minder goed.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers