Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs dakkapel 2024: welke prijsbepalers?

Wil je extra leefruimte creëren in je woning, maar is een aanbouw geen optie? Dan is een dakkapel in je hellend dak de ideale oplossing. Zonder de nok van je dak te verhogen, krijg je meer beloopbare vloeroppervlakte op zolder voor je extra slaap- of badkamer, studio, … Maar wat kost zo’n dakopbouw nu gemiddeld? En welke factoren bepalen de prijs van zo’n dakkapel? Je leest er hier meer over!

Ga snel naar:
Dakkapel prijs: prefab of maatwerk?
Andere belangrijke kostenbepalers
Hoe vakbedrijven vergelijken?
Ontvang nu meerdere offertes

 

 

Hoeveel kost een dakkapel gemiddeld?

Naast extra leefruimte en meer lichtinval zorg je met een dakkapel ook voor een luxueuze uitstraling van je huis. Dankzij die functionele en esthetische meerwaarde verhoog je de waarde van je woning. Maar welke investering vergt zo’n dakopbouw nu? Gemiddeld mag je rekenen op een startprijs vanaf 4.000 à 5.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). De gemiddelde kosten voor een dakkapel schommelen dan weer tussen de 7.000 à 10.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing).

Een precieze prijs voor jouw dakkapel? Vraag dan zeker meerdere prijsoffertes aan bij professionele vakbedrijven in je buurt. Zo heb je meteen verschillende totaalprijzen bij de hand en maak je zeker een doordachte keuze. Start je gratis aanvraag hier!

dakkapel prijs

 

Dakkapel prijs: prefab of maatwerk?

Eén van de belangrijkste kostenbepalers voor een dakkapel is de keuze tussen een prefab dakopbouw en puur maatwerk. Wat is het prijsverschil tussen beide opties? En waarom is een kant-en-klare dakkapel goedkoper dan een dakkapel op maat? Een woordje uitleg:

 

1. Prijs prefab dakkapel = vanaf 4.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

Deze dakkapellen zijn grotendeels geprefabriceerd in de fabriek of werkplaats. Daardoor gaat de plaatsing veel sneller en ligt de prijs gemiddeld ook lager. Het nadeel? Je hebt enkel standaard afmetingen en ook de keuzevrijheid voor de materialen, kleuren, extra opties, … ligt lager dan bij maatwerk. Is dat voor jou geen euvel? Dan ben je met zo’n prefab dakkapel sowieso zeker van de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Interesse in een prefab dakkapel? Vraag hier vrijblijvend meerdere offertes aan!

 

2. Prijs dakkapel op maat = vanaf 5.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

Bouwt een vakspecialist je dakkapel ter plaatse op van a tot z? Dan is je keuzevrijheid zo goed als onbeperkt. Samen met je expert kies je de meest ideale afmetingen op basis van je dak en de functie van de toekomstige ruimte onder je dak. Ook qua materiaalcombinaties, afwerking, … zijn er geen grenzen aan de mogelijkheden. Aan die bredere waaier aan opties hangt natuurlijk wel een hoger kostenplaatje.

Interesse in een dakkapel op maat? Vraag hier vrijblijvend meerdere offertes aan!

 

Andere belangrijke kostenbepalers

Naast de keuze tussen prefab of maatwerk bepalen natuurlijk nog andere factoren de kosten van een dakkapel. Door slimme keuzes te maken, kan je de prijs van jouw dakkapel dus behoorlijk drukken. Enkele belangrijke elementen op een rij:

 

 1. Materialen voor de dakkapel

  De gekozen materialen beïnvloeden uiteraard sterk de kostprijs van je toekomstige dakkapel. Zo is kunststof budgetvriendelijker dan hardhout of een metaal als zink. Ook de uitstraling van de materialen speelt een rol. Ga je bv. voor klassieke kunststof of voor kunststof met een houtlook? Die laatste optie zal namelijk duurder zijn.

 2. Afmetingen van de dakkapel

  De kosten voor een dakkapel van 3 meter (inclusief montage) liggen natuurlijk lager dan voor een dakkapel van 5 meter. Voor een kleinere dakkapel heb je minder materialen nodig en de plaatsing gaat ook sneller. Zeker als je voor prefab kiest. Ga samen met je vakbedrijf dus goed na wat voor jou de meest ideale afmetingen van je dakkapel zijn.

 3. Aantal ramen en type beglazing

  In een dakkapel van 5 meter zitten vaak ook 5 ramen. Terwijl bij een dakkapel van 3 meter 2 à 3 ramen volstaan. Ook deze factor heeft een impact op de kosten voor je dakkapel. Om hoeveel vaste ramen en hoeveel draaikiepramen gaat het? Uit welke materialen zijn die gemaakt? En ga je voor gewoon hoogrendementsglas of voor driedubbel glas? Al die keuzes kunnen de prijs van je dakkapel doen oplopen of net doen dalen.

 4. Hellingsgraad van je dak

  Hoe schuiner je dak, hoe minder materialen er nodig zijn voor je dakopbouw. En hoe vlakker, hoe groter de afmetingen van de dakkapel zullen zijn. Op die manier heeft ook je dakhelling een invloed op de uiteindelijke kosten voor jouw dakkapel.

 5. Architect + bouwvergunning

  Wil je een dakkapel plaatsen? Dan wijzig je de draagstructuur van je dak. In de meeste gevallen heb je dus een architect nodig. Met deze kostenpost moet je ook rekening houden. Ook een bouwvergunning kan voor extra kosten zorgen. Als het om een dakopbouw aan de voorkant van je woning gaat, bestaat de kans dat zo’n vergunning in jouw gemeente verplicht is.

 6. Afwerking van de dakkapel

  Een ervaren vakbedrijf werkt je dakkapel aan de buitenkant tot in de puntjes af: wind- en waterdicht, optimaal geïsoleerd, … Maar wat met de binnenkant? Als je kiest voor een casco dakkapel (zonder verdere binnenafwerking) bespaar je flink op de kosten. Alleen moet je dan zelf nog aan de slag met gyproc, een vloerafwerking, … Sommige vakbedrijven nemen ook die binnenafwerking volledig voor hun rekening, afhankelijk van jouw wensen.

Alle opties voor jouw dakkapel vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij professionele vakbedrijven in jouw buurt. Kom nu in contact met meerdere experts!

 

Hoe meerdere vakbedrijven vergelijken?

Wil je zeker zijn van topkwaliteit aan een correcte prijs? Dan leg je best de voorstellen van meerdere geschikte vakbedrijven naast elkaar. De kostprijs van je dakkapel, de mogelijke modellen, de afwerkingsgraad, … kunnen namelijk behoorlijk verschillen van bedrijf tot bedrijf. Enkele tips om een weloverwogen beslissing te nemen:

 

 • Kijk goed naar de inbegrepen werkzaamheden: dit is wellicht de belangrijkste tip van allemaal. Ga nauwkeurig na wat er allemaal in de eindprijs van je dakkapel zit. Is de afvoer van het afval inbegrepen? Wat met het transport van een prefab dakkapel of de huur van een telekraan? Zorg ervoor dat een bedrijf achteraf geen extra kosten aanrekent waarvan je niet op de hoogte was.
 • Let op de garantie voor je nieuwe dakkapel: de garantietermijnen variëren volgens de vakspecialist. Krijg je bv. 10 jaar garantie? Dan weet je dat de expert in kwestie vertrouwen heeft in de kwaliteit van zijn materialen en de plaatsing zelf. Leg die garantieperiodes dus zeker even naast elkaar.
 • Vergelijk alle mogelijke kostenposten: een offerte omvat altijd meerdere kostenposten. Hoeveel rekent een vakspecialist voor zijn materialen? Wat met de arbeidskosten? En zijn de transportkosten bij de ene expert duurder dan bij de andere? Ga altijd na welke verschillen er zijn en bevraag de vakbedrijven er gerust ook naar.
 • Bekijk de realisaties van de vakbedrijven: een ervaren plaatser van dakkapellen gaat prat op de kwaliteit van zijn werk. Zo’n vakspecialist toont je dus graag zijn eerdere realisaties. Neem zeker de tijd om die te bekijken. Online en eventueel ook ter plaatse als het om een project in de buurt gaat. Zo krijg je een goed beeld van de expertise van een bedrijf.

Gratis in contact komen met meerdere experts? Dat kan. Het enige wat je moet doen, is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers