Extensief groendak
Wil je een bijdrage leveren aan een beter milieu en heb je nog genoeg ruimte op je dak? Het aanleggen van een extensief groendak is dan een ideale manier om de levensduur van je dak te vergroten en tegelijkertijd een unieke uitstraling aan je woning te geven. Wat zijn de voor- en nadelen van dit type groendak? Hoe zit het met de prijs en de opbouw van extensieve groendaken? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!
Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Prijs extensief groendak
Opbouw extensief groendak
Belangrijke aandachtspunten
Vraag gratis je offertes aan
Wat zijn extensieve groendaken?
Een extensief groendak is een type dakbedekking bestaande uit mossen, kruiden en/of vetplantjes (sedum). Deze planten vormen een vegetatielaag die water opneemt en vertraagd afgeeft, waardoor de druk op de riolering daalt. Tegelijkertijd werken de planten luchtzuiverend, gaan ze lang mee en geniet je van een goede thermische en geluidsisolatie. Verder zijn extensieve groendaken:
- Maximaal 20 cm dik
- 40 à 110 kg/m² zwaar
- Onderhoudsarm
- Toepasbaar op daken met een helling van 1 tot 45 graden
Extensief groendak laten plaatsen? Een dakwerker informeert je graag over de mogelijkheden van een extensief groendak op maat van jouw situatie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze gratis offerteservice.
Voor- en nadelen extensief groendak
Wat zijn de eigenschappen van extensieve groendaken? En wat zijn de voor- en nadelen? We zetten het allemaal kort op een rij:
Voordelen extensief groendak
- Goed voor het milieu: een extensief groendak zuivert de lucht en draagt bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot. Kortom, je doet je duit in het zakje in de strijd tegen de klimaatopwarming.
- Isolerende werking: de vegetatie van een extensief groendak dempt omgevingsgeluiden, maar zorgt ook voor een betere thermische isolatie van je woning. Let op: zelfs met zo’n groendak is het nog altijd belangrijk om je dak grondig te isoleren.
- Lange levensduur: een extensief groendak heeft een gemiddelde levensduur van 50 tot 70 jaar. Dit type groendak gaat dus ongeveer 2 à 3 keer langer mee dan daken met een standaard dakbedekking. Bovendien beschermt deze natuurlijke dakbedekking ook je dakconstructie optimaal.
- Weinig onderhoud: de planten op extensieve groendaken kunnen goed tegen hevige regen, nemen veel vocht op en zijn goed bestand tegen langdurige droogte. Kortom, zo’n groene dakbedekking vergt weinig tot geen onderhoud.
- Goede afwatering: de planten van een groendak nemen veel water op en maken het mogelijk om regen vertraagd door te laten stromen. Dit is vooral tijdens hevige regenbuien erg voordelig, aangezien de druk op de riolering dan op zijn hoogst is.
Nadelen extensief groendak
- Lekkages zijn moeilijker op te sporen: is er iets mis met de drainage? Of is er een scheurtje in je EPDM? Door de opbouw van een extensief groendak is een daklekkage veel moeilijker op te sporen.
- Trekt aandacht van dieren: de vegetatielaag van een extensief groendak trekt vogels en andere dieren aan die hierin op zoek gaan naar voedsel.
- Relatief duur: extensieve groendaken zijn wat goedkoper dan intensieve groendaken, maar blijven prijziger dan de meeste standaard dakbedekkingen. Benieuwd naar de prijs voor een extensief groendak op jouw maat? Vraag vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij meerdere dakwerkers actief in je buurt.
Prijs extensief groendak
Wat kost een extensief groendak? Die kostprijs hangt af van verschillende factoren: de gekozen planten voor de vegetatielaag, de totale oppervlakte van je dak, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Doorgaans mag je rekenen op een gemiddelde richtprijs van € 40 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw groendak? Je kan gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij meerdere dakwerkers actief in je buurt via onze offertepagina. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.
Druk de kosten voor je extensief groendak met premies
Laat je een extensief groendak plaatsen door een vakman? Dan kom je in aanmerking voor een gemeentelijke premie, een renovatiepremie voor je dak, … Laat je tegelijk ook je dak isoleren? Dan kan je ook de dakisolatiepremie van netbeheerder Fluvius aanvragen.
TIP: een dakwerker informeert je graag over de mogelijke premies en financiële voordelen voor jouw project. Bovendien bezorgt hij je ook alle nodige documenten voor een vlotte en correcte aanvraag. Ontvang gratis advies op maat!
Opbouw extensief groendak
Net als een intensief groendak bestaat ook een extensief groendak uit meerdere belangrijke lagen. Hieronder een overzicht van de totale opbouw van dit type groendak:
-
Wortelvaste bescherming
De eerste laag van een extensief groendak is de wortelvaste dakbedekking. Die moet voorkomen dat wortels van planten je dak beschadigen. Heb je nog een EPDM-dakbedekking in goede staat? Dan laat een dakwerker die gewoon liggen. In het andere geval zal hij een nieuwe, wortelwerende bekleding plaatsen.
-
Drainagelaag met waterreservoir
Groendaken nemen veel vocht op en geven dit vertraagd af aan de plaatselijke riolering. Dit is mogelijk door de drainagelaag (het afvoersysteem voor regenwater). Het hierbij horende waterreservoir is bedoeld om overtollig water op te vangen en planten ook tijdens erg lange droogte van water te kunnen blijven voorzien.
-
Filterlaag
De filterlaag zorgt ervoor dat er geen restjes potgrond uit de substraatlaag in de drainagelaag terecht komen. Zonder deze beschermende laag is de kans op verstoppingen groot en zal de afvoer van water steeds slechter gaan functioneren. Ook verlaagt de filterlaag de kans op lekkages.
-
Substraatlaag
De substraatlaag dient als voedingsbron en verankering voor je gekozen planten. De dikte van deze laag is afhankelijk van de vegetatielaag, al moet deze nooit té rijk aan voedingsstoffen zijn. Het gaat doorgaans om speciaal samengestelde daktuinaarde met verschillende organische materialen.
-
Vegetatielaag
De bovenste laag van een extensief groendak is de vegetatielaag en bestaat uit kruiden, mossen, vetplantjes, … Ook is een laag gras een mooi alternatief. Het is hierbij aangeraden om de substraatlaag af te stemmen op het type vegetatie dat je kiest. Zo heb je bv. een voedingsbodem van zo’n 6 cm dik nodig als je voor een sedumdak kiest.
Op zoek naar een gespecialiseerde dakwerker? Een vakman plaatst de verschillende lagen van je extensief groendak volgens de regels van de kunst. Je kan gratis voorstellen op maat aanvragen bij meerdere specialisten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.
Belangrijke aandachtspunten
Wanneer je voor een extensief groendak gaat, zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden. Een kort overzicht:
- Substraatlaag: deze laag functioneert als potgrond voor je vegetatielaag en moet je afstemmen op het soort planten waarvoor je kiest. Denk hierbij aan de dikte van de laag, de hoeveelheid mineralen, … Doorgaans is een substraatlaag voor een extensief groendak zo’n 5 à 10 cm dik.
- Draagkracht van de dakbedekking: je hebt geen bouwvergunning nodig voor een extensief groendak, maar het is wél verplicht om een bouwkundige naar de draagkracht van je dak te laten kijken.
- Onderhoud: ook al vergen extensieve groendaken weinig onderhoud, is het belangrijk om eens in de zoveel tijd een check te doen voor onkruid en mogelijke lekkages en/of verstoppingen.
Extensief groendak plaatsen? Schakel een vakman in!
Geïnteresseerd in een extensief groendak? Ontvang gericht advies en prijzen op maat van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo vergelijk je niet alleen prijzen, werkwijzen, ..,. maar geniet je ook van een correcte en vlotte uitvoering. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier: