Daktuin

Woon je in een appartement, of heb je simpelweg geen tuin op de begane grond? Dan is een daktuin een ideaal alternatief als je wil genieten van natuur en groen rondom je woning. Wat zijn de verschillende mogelijkheden voor daktuinen en op welke prijs mag je gemiddeld rekenen? In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste info en de meest gestelde vragen over daktuinen.

Ga snel naar:
Mogelijkheden voor daktuinen
Gemiddelde prijs daktuin
FAQ daktuinen
Inspiratie & voorbeelden
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is een daktuin?

Daktuinen staan ook bekend als intensieve groendaken en zijn volwaardige tuinen op je dak. Ze omvatten planten, struiken, terrassen, maar soms ook bomen of vijvers. Let op: een daktuin is enkel mogelijk als je dak voldoende draagkracht heeft. Het gewicht van zo’n groendak schommelt rond de 200 à 1.500 kg per m² en daarvoor is soms een versteviging van de draagstructuur nodig. Hou er ook rekening mee dat daktuinen net als gewone tuinen onderhoud vergen.

Wil je een daktuin op een plat dak aanleggen? Vraag dan gratis en vrijblijvend voorstellen aan bij dakwerkers actief in je buurt. Zo kan je gericht de mogelijkheden, kosten, werkwijzen, … voor jouw gedroomde daktuin vergelijken. Start je aanvraag hier!

daktuinen

 

Welke mogelijkheden voor daktuinen?

Laat je een daktuin aanleggen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om jouw gedroomde intensieve groendak vorm te geven. Een overzicht van de keuzes die je kan maken:

 • Verschillende plantensoorten: wat betreft groen is er veel mogelijk op een daktuin. Doorgaans kies je best voor planten met een horizontale wortelgroei. Die zijn het meest geschikt voor een beperkte substraatlaag. Zolang je hiermee rekening houdt, heb je een volledige vrijheid om je groendak in te vullen met de meest uiteenlopende plantensoorten. Denk bijvoorbeeld ook aan groenten en fruit!
 • Beloopbare terrassen: je kan de groenzones van je daktuin afwisselen met beloopbare terrassen. Een daktuin biedt dus hetzelfde comfort als een normale tuin. Denk bv. aan een plek om te loungen, ruimte voor een barbecue, … Wel moet je dak genoeg draagkracht hebben om het gewicht te kunnen dragen. Ook heb je meestal een bouwvergunning nodig voor het aanleggen van een daktuin.
 • Bomen: het hoeft niet op te houden bij planten, struiken en kruiden. Heeft je dak een draagkracht van meer dan 1.000 kg per m²? Dan kan je dak het gewicht van bomen aan. Een vakman zorgt ervoor dat elke boom zo’n 60 à 70 cm ruimte heeft om te wortelen.
 • Vijvers en zwembaden: ben je geïnteresseerd in een zwembad of een kleine vijver op je dak? Ook dat is een mogelijkheid. In dat geval is wel een versteviging van je dakconstructie vereist. Ook is dit een dure optie waar je de nodige ruimte en budget voor nodig hebt.
 • Groendak met zonnepanelen: een daktuin heeft niet alleen een isolerende werking, maar draagt ook bij aan het milieu. Zo verbeter je de luchtkwaliteit en verlaag je de druk op de riolering. En je kan zelfs nog een stapje verder gaan. Zo kies je best voor zonnepanelen als je een groendak hebt. Door de lagere temperatuur op dit soort daken stijgt het rendement van je zonnepanelen met zo’n 6%.

 

Hoe kan ik mijn gedroomde daktuin aanleggen?

Heb je een specifiek soort daktuin in gedachten, maar weet je niet wat mogelijk is op jouw dak? Vraag dan advies op maat aan meerdere gespecialiseerde dakwerkers via onze offerteservice. Zo kan je hun voorstellen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken en een weloverwogen keuze maken.

TIP: niet elke vakman zal dezelfde mogelijkheden aanbieden voor je daktuin. Door meerdere offertes aan te vragen krijg je dus een zo breed mogelijk zicht op de verschillende mogelijkheden voor jouw project. Contacteer vrijblijvend specialisten actief in je buurt!

 

Prijs daktuin

Hoeveel kost het aanleggen van een daktuin? Doorgaans hou je best rekening met een richtprijs van € 85 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Let op: deze prijs per m² kan sterk verschillen per project. Denk bv. aan de bereikbaarheid van je dak, een eventuele versteviging van de dakconstructie, een nieuwe wortelwerende dakbedekking (bv. EPDM), …

Op zoek naar een exacte prijs voor jouw daktuin? Dan vraag je best prijsvoorstellen aan bij meerdere gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt. Zo kan je gericht de kosten voor je daktuin, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

daktuin aanleggen

 

FAQ daktuinen

Ben je geïnteresseerd in een nieuwe daktuin voor je woning? Dan vraag je best advies op maat aan een ervaren dakwerker. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond daktuinen. • Hoe moet je een daktuin aanleggen?

  Een daktuin is opgebouwd uit verschillende lagen. Het gaat onder meer om een wortelwerende dakbedekking, een drainagelaag voor de afwatering, een substraatlaag voor plantenvoeding, de beplanting zelf, … Het correcte aanleggen van die verschillende lagen is een secure klus en laat je dus best over aan een gespecialiseerde dakwerker.

  TIP: je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen voor jouw daktuin via onze offerteservice. • Kan je subsidies aanvragen voor een daktuin?

  Er zijn bepaalde steden en gemeenten die het aanleggen van daktuinen aanmoedigen met subsidies. De voorwaarden voor een groendak subsidie verschillen wel per gemeente. Neem dus zeker contact op met je gemeente over de voorwaarden, aanvraagprocedure, … van zo’n premie voor je daktuin. Ook een dakwerker geeft je graag meer advies.

  BELANGRIJK: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% als je samenwerkt met een vakman. Contacteer vrijblijvend meerdere gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier. • Op welke daken kan je een daktuin aanleggen?
  Zolang je dak genoeg draagkracht heeft en de dakbedekking nog in goede staat is, kan je een daktuin aanleggen. Je doet er wel goed aan om je op voorhand te informeren bij je gemeente, zodat je je bewust bent van alle regels en voorwaarden. Zo heb je in de meeste gevallen een bouwvergunning nodig voor het aanleggen van een daktuin.


 • Hoe moet je een daktuin onderhouden?
  Daktuinen functioneren in principe net als alle andere soorten tuinen, en vergen dus ook het nodige onderhoud. Denk aan het bemesten van de grond, het snoeien van onkruid, het regelmatig checken van de afwatering, … Groene vingers zijn dus geen overbodige luxe bij zo’n intensieve daktuin.

 

Inspiratievoorbeelden van daktuinen

Ben je nog op zoek naar de nodige inspiratie om jouw gedroomde daktuin vorm te geven? Hieronder vind je een aantal mooie voorbeelden van hoe je groendak eruit zou kunnen zien.

 

INSPIRATIE 1: planten voor je daktuin

daktuinen beplanting

Van grassen en kruiden tot exotische planten en kleine bomen: een daktuin op maat biedt vele opties qua beplanting. Op de bovenstaande foto zie je hoe je verschillende kruiden en plantjes met kleine struiken kan combineren om een levendige uitstraling aan je dak te geven. En waarom geen bijenkorf op je groendak plaatsen om de biodiversiteit een boost te geven?

 

 

INSPIRATIE 2: daktuin met beloopbaar terras

daktuin met terras

Een daktuin die wat minder onderhoud vergt? Dan kies je voor een intensief groendak met een uitgebreid beloopbaar terras. Zo zie je in het voorbeeld hierboven hoe je gebruik kan maken van kleine bomen en plantenbakken om een beloopbaar terras toch nog lekker groen te maken. Ideaal voor een barbecue of een gezellige borrel met vrienden en familie!

 

 

INSPIRATIE 3: daktuin met bomen en struiken

daktuin bomen

Een daktuin staat al gauw vol met verschillende soorten planten en dan kunnen kleine bomen en struiken de nodige variatie bieden in het uitzicht. Vooral als je in een drukke stad woont, geef je zo een esthetische meerwaarde aan jouw dak. Ook kan je met een aantal bomen genieten van een beetje schaduw op je platte dak, zeker in combinatie met een vrijstaande overkapping.

 

 

INSPIRATIE 4: daktuin om groenten en fruit te telen

daktuin groenten

Een intensieve daktuin is niet alleen mooi, maar ook praktisch. Zo is het perfect mogelijk om je eigen groenten en fruit te telen op je groendak. Op die manier pluk je je gezonde voeding van je eigen dak. Goed voor het milieu, je gezondheid én je portemonnee!

 

Daktuin aanleggen = dakwerker inschakelen

Wil je beginnen met tuinieren op je dak? Dan schakel je een dakwerker in om het intensieve groendak aan te leggen. Via onze gratis offerteservice kom je snel in contact met 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Zo kan je gemakkelijk verschillende adviezen, prijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • gespecialiseerde dakwerkers