Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Daktuin

Woon je in een appartement, of heb je simpelweg geen tuin op de begane grond? Dan is een daktuin een ideaal alternatief als je wil genieten van natuur en groen. Wat zijn de verschillende opties voor daktuinen? Op welke kosten mag je gemiddeld rekenen? En hoe leg je een daktuin aan? In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste info, enkele daktuinen voorbeelden en veelgestelde vragen.

Ga snel naar:
Mogelijkheden daktuinen
Kosten daktuin
Daktuin aanleg
Veelgestelde vragen
Ontvang offertes van dakwerkers

 

 

Wat is een daktuin?

Daktuinen of intensieve groendaken zijn volwaardige tuinen op je dak. Ze kunnen net als gewone tuinen bestaan uit planten, struiken, terrassen, en zelfs bomen of vijvers. Let op: een daktuin is wel enkel mogelijk als je dak voldoende draagkracht heeft. Het gewicht van zo’n groendak schommelt rond de 200 à 1.500 kg per m² en daarvoor is soms een versteviging van de draagstructuur nodig. Hou er ook rekening mee dat daktuinen net als gewone tuinen onderhoud vergen.

Een daktuin op je plat dak aanleggen? Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende dakwerkers. Zo kan je de mogelijkheden, kosten, werkwijzen… vergelijken. Vind een dakwerker in de buurt.

daktuinen

 

Wat zijn de mogelijkheden voor daktuinen?

Laat je een daktuin aanleggen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om het intensieve groendak van je dromen vorm te geven. Een overzicht van de keuzes die je kan maken:

 

Verschillende plantensoorten

daktuin groenten

Wat betreft groen is er veel mogelijk op een daktuin. Je kiest het best voor planten met een horizontale wortelgroei. Die zijn het meest geschikt voor een beperkte substraatlaag. Zolang je hiermee rekening houdt, heb je een volledige vrijheid om de meest uiteenlopende planten op je plat dak te plaatsen. Denk bijvoorbeeld ook aan groenten en fruit, kruiden, struiken, vetplanten…

 

Beloopbare terrassen

daktuin met terras

Je kan de groenzones van je daktuin afwisselen met beloopbare terrassen. Een daktuin biedt dus hetzelfde comfort als een normale tuin. Denk bv. aan een plek om te loungen, ruimte voor een barbecue, padjes tussen je beplanting… Wil je weinig onderhoud aan je daktuin? Dan kan je er ook voor kiezen om van je dak een groot dakterras te maken. Je dak moet wel genoeg draagkracht hebben om het gewicht te kunnen dragen en voor een daktuin met terras heb je ook steeds een vergunning nodig.

 

Bomen

daktuin bomen

Het hoeft niet op te houden bij planten, struiken en kruiden. Heeft je dak een draagkracht van meer dan 1.000 kg per m²? Dan kan je dak het gewicht van (kleine) bomen aan. Een daktuin staat al gauw vol met verschillende soorten planten en dan kunnen kleine bomen de nodige variatie bieden in het uitzicht. Ook kan je met een aantal bomen genieten van een beetje schaduw op je platte dak. Een vakman zorgt ervoor dat elke boom zo’n 60 à 70 cm ruimte heeft om te wortelen.

 

Vijvers en zwembaden

tuindak vijver

Ben je geïnteresseerd in een zwembad of een kleine vijver op je dak? Ook dat is een mogelijkheid. Een vijver of zwembad zorgt voor extra genot van je daktuin, maar er is wel een versteviging van je dakconstructie nodig. Bovendien is de aanleg van een vijver of zwembad een dure optie waar je de nodige ruimte en het budget voor nodig hebt. Denk ook zeker aan het extra onderhoud dat hierbij komt kijken.

 

Groendak met zonnepanelen

daktuin met zonnepanelen

Een daktuin heeft niet alleen een isolerende werking, maar draagt ook bij aan het milieu. Zo verbeter je de luchtkwaliteit en verlaag je de druk op de riolering. En je kan zelfs nog een stapje verder gaan. Zo kan je je daktuin combineren met zonnepanelen. Door de lagere temperatuur op deze daken stijgt het rendement van je zonnepanelen met zo’n 6%. Let wel op dat je beplanting de zonnepanelen niet overschaduwt.

 

Laat je daktuin ontwerpen door een ervaren dakwerker!

Heb je een specifiek soort daktuin in gedachten, maar weet je niet wat mogelijk is op jouw dak? Of ben je niet helemaal zeker hoe je je daktuin het beste kan indelen en vormgeven? Vraag dan advies aan meerdere gespecialiseerde dakwerkers via onze offerteservice. Zo kan je hun voorstellen, ontwerpen, werkwijzen, uitvoertermijnen… gericht vergelijken en een weloverwogen keuze maken.

LET OP: niet elke vakman biedt dezelfde mogelijkheden aan voor je daktuin. Vraag daarom offertes aan bij verschillende dakwerkers. Contacteer vrijblijvend dakwerkers in je buurt.

 

Kosten daktuin

Hoeveel kost het aanleggen van een daktuin nu? Doorgaans mag je rekenen op een richtprijs van € 85 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs per m² kan wel sterk verschillen per project en is afhankelijk van o.a. de bereikbaarheid van je dak, een eventuele versteviging van de dakconstructie, de aanleg van een nieuwe wortelwerende dakbedekking (bv. EPDM)…

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw daktuin? Vraag dan prijsvoorstellen aan bij meerdere ervaren dakwerkers in je buurt. Zo kan je gericht de kosten voor je daktuin, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

daktuin aanleggen

Hoe daktuin aanleggen?

Bij de aanleg van een daktuin komt heel wat kijken. We geven hieronder meer informatie over hoe de opbouw van een daktuin eruit ziet en wat de voorwaarden zijn voor de aanleg ervan.

 

Daktuin opbouw

Daktuinen zijn opgebouwd uit verschillende lagen. We zetten ze hieronder kort op een rijtje, beginnende met de onderste laag die bovenop je dakconstructie komt:

  1. Wortelwerende dakbedekking: een wortelwerende dakbedekking is nodig om je dakconstructie te beschermen tegen de wortels van je beplanting. Een dakbedekking in EPDM dat nog in goede staat is, is bv. ideaal als wortelwerende laag.
  2. Beschermings- en absorptielaag: deze laag beschermt tegen mechanische beschadiging en kan regenwater dat door de drainagelaag sijpelt absorberen.
  3. Drainagelaag: de drainagelaag zorgt ervoor dat overtollig regenwater vlot afgevoerd kan worden. Daarnaast staat deze laag ook in voor de voorziening van een constante waterreserve.
  4. Filterlaag: deze laag vormt de scheiding tussen de bovenliggende substraatlaag en de drainagelaag. De filterlaag voorkomt dat substraatdeeltjes in de drainagelaag terechtkomen en de afvoer zo verstoppen.
  5. Substraatlaag: de substraatlaag bestaat uit speciale daktuinaarde van kleikorrels en ander organisch materiaal en vormt de voedingsbodem voor je beplanting. Bij een dak tuin is de substraatlaag meestal vrij dik, zeker wanneer je struiken of bomen wil plaatsen.
  6. Beplanting: helemaal bovenaan komt dan de vegetatielaag. Hierbij heb je de keuze tussen allerlei soorten planten, struiken, bloemen, kruiden…

LET OP: het correct aanleggen van de verschillende lagen is een secure klus en laat je dus beter over aan een gespecialiseerde dakwerker. Vergelijk vrijblijvend offertes van dakwerkers in jouw buurt.

 

Voorwaarden aanleg daktuin

Er gelden ook een aantal voorwaarden om je groene daktuin te mogen aanleggen. De drie belangrijkste voorwaarden hebben te maken met de draagkracht, de dakbedekking en de hellingsgraad:

  • Voldoende draagkracht: een daktuin weegt gemiddeld 200 à 1.500 kg per m². Daarom moet je altijd eerst de draagkracht van je dak laten controleren door een bouwkundige. Eventueel moet je dan een versteviging van de draagstructuur laten uitvoeren.
  • Dakbedekking in goede staat & waterdicht: je dakbedekking moet volledig waterdicht en wortelwerend zijn om een tuin op je dak te kunnen aanleggen. Is dat niet het geval? Dan moet je eerst een nieuwe waterdichte dakbedekking laten plaatsen.
  • Helling tot 4 graden: een intensief groendak is enkel mogelijk op een plat dak met een hellingshoek tussen 1 en 4 graden. Heeft je dak een grotere helling? Dan kan je dus geen daktuin aanleggen.

 

Informeer je op voorhand over de regels voor jouw situatie!

Als je dak voldoende draagkracht heeft, een hellingshoek van max. 4 graden heeft en je dakbedekking in goede staat is, mag je dus normaal een tuin op je dak aanleggen. Je doet er wel goed aan om je op voorhand te informeren bij je eigen gemeente, zodat je je bewust bent van alle regels en voorwaarden die voor jou gelden. Zo heb je bv. in de meeste gevallen een bouwvergunning nodig voor het aanleggen van een daktuin.

Meer info? Ook een dakwerker kan je hier verder over informeren en geeft je advies op basis van jouw situatie en wensen. Ontvang info en advies op maat van een dakwerker.

 

Veelgestelde vragen daktuinen

Ben je geïnteresseerd in een groene daktuin voor je woning? Neem dan een kijkje naar het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond dak tuinen hieronder:



  • Kan je premies aanvragen voor een daktuin?

    Er zijn bepaalde steden en gemeenten die het aanleggen van dak tuinen aanmoedigen met premies. De voorwaarden voor een groendak premie verschillen wel per gemeente. Neem dus zeker contact op met je gemeente over de voorwaarden, aanvraagprocedure, … van zo’n premie voor je daktuin. Ook een dakwerker geeft je graag meer advies. Contacteer vrijblijvend meerdere gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.



  • Hoe moet je een daktuin onderhouden?

    Daktuinen functioneren in principe net als alle andere soorten tuinen, en vergen dus ook het nodige onderhoud. Denk aan het bemesten van de grond, het snoeien van onkruid, het regelmatig checken van de afwatering, … Groene vingers zijn dus geen overbodige luxe bij zo’n intensieve daktuin.



  • Kan je een daktuin zelf aanleggen of schakel je beter een dakwerker in?

    Een intensief groendak aanleggen vereist de nodige kennis en ervaring. Bovendien zijn er tal van zaken waarmee je rekening moet houden. Daarom is het in de meeste gevallen aangewezen om de aanleg van een dak tuin over te laten aan een ervaren dakwerker. Deze maakt een professioneel ontwerp voor je daktuin, geeft je advies op maat en zorgt voor een vakkundige plaatsing. Bovendien betaal je slechts 6% btw op de arbeids- en materiaalkosten wanneer je woning ouder is dan 10 jaar.

    Op zoek naar een geschikte dakwerker? Via het onderstaande offerteformulier kan je vrijblijvend offertes van dakwerkers in jouw buurt vergelijken en het interessantste voorstel kiezen:

 

Offertes op maat ontvangen?

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • gespecialiseerde dakwerkers