Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

APP dakbedekking: prijs + plaatsing

Bitumen is een dakbedekking voor platte daken die nog altijd zijn meerwaarde bewijst. Aan dit duurzame dakleer zijn bepaalde polymeren toegevoegd om je dak optimaal te beschermen. Bij APP dakbedekking gaat het om plastomeren die de bitumen zelfs bij extreme temperaturen soepel houden. In dit artikel lees je alles over de voor- en nadelen, prijs, plaatsing, … van APP bitumen dakbedekking!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen van APP bitumen
APP dakbedekking: prijs
Hoe APP dakbedekking plaatsen?
Alternatieven voor APP dakbedekking
Vergelijk gratis offertes van dakwerkers

 

 

Wat is APP dakbedekking?

Er zijn verschillende types bitumen dakbedekkingen op de markt. Die krijgen elk een aparte behandeling met polymeren en hebben dus hun eigen specifieke kenmerken. Eén van die soorten bitumen is APP dakbedekking. Deze waterdichte afwerkingslaag voor platte daken bestaat uit een combinatie van bitumen en de plastische kunststof Atactisch Polypropyleen (APP).

Deze samenstelling zorgt er voor dat APP bitumen onder meer optimaal bestand is tegen uv-straling en soepel blijft bij extreme temperaturen.

Je plat dak renoveren met APP dakbedekking? Vraag dan zeker eerst advies op maat aan meerdere ervaren dakwerkers actief in je buurt. Zo kan je hun offertes gericht vergelijken qua prijs, type dakbedekking, plaatsing, … Start je aanvraag hier!

app dakbedekking

 

Voor- en nadelen van APP dakbedekking

APP bitumen is natuurlijk niet de enige mogelijke dakbedekking voor platte daken. Naast dit type roofing kan je ook nog kiezen voor EPDM, PVC, een groendak, … Waarom is bitumen dakbedekking met APP dan een goede keuze? En wat zijn de eventuele minpunten? Een beknopt overzicht!

 

Voordelen APP dakbedekking

 

 • Budgetvriendelijk: wil je je plat dak helemaal waterdicht maken tegen een zachte prijs? Dan is bitumen met APP een goede keuze. Deze dakbekleding is gemiddeld goedkoper dan alternatieven als EPDM of een groendak.
 • Lange levensduur: APP dakbedekking heeft een levensduur van gemiddeld 30 jaar. Hoe lang zo’n dakbekleding uiteindelijk meegaat? Dat hangt vooral af van het merk van de bitumen in kwestie, het onderhoud en de kwaliteit van de plaatsing.
 • Makkelijk te herstellen: op lange termijn is het niet uitgesloten dat er een scheurtje in je bitumen ontstaat. Ook blaasvorming is niet uitgesloten. Gelukkig kan een dakwerker je bitumen met APP snel en eenvoudig herstellen. Een nieuwe strook bitumen aanbrengen, is al voldoende.
 • UV-bestendig: door de combinatie met de elastische kunststof APP is dit type bitumen erg uv-bestendig en heb je geen toplaag nodig met grind of leislag ter bescherming van je plat dak. Zelfs bij erg hoge temperaturen blijft deze dakbedekking soepel en is het risico op scheurtjes miniem.

 

Nadelen APP dakbedekking

 

 • Niet naadloos: een dakwerker brengt APP bitumen aan met verschillende dakrollen. Dat betekent dat er ook meer naden zijn in vergelijking met bv. een dakrubber van EPDM. Die laatste kan een vakspecialist in veel gevallen in slechts 2 à 3 stukken plaatsen. Daardoor biedt bitumen een minder goede garantie op waterdichtheid dan EPDM. Al hangt alles van de kwaliteit van de plaatsing af. Bij een goede naadverbinding is je dak met bitumen perfect waterdicht.
 • Minder duurzaam dan EPDM: APP dakbedekking heeft een levensduur van zo’n 30 jaar, maar bij EPDM loopt dat op tot wel 50 jaar. Al kleeft aan zo’n dakrubber natuurlijk ook een hoger prijskaartje. Veel hangt dus af van je budget om je plat dak te bekleden.
 • Vaak meerdere lagen nodig: een EPDM dakbedekking bestaat uit 1 laag dunne rubber. Bij bitumen zijn dan weer vaak meerdere lagen nodig om een perfecte waterdichtheid te garanderen. Bij SBS bitumen is het zelfs nodig om de toplaag nog af te werken met grind of leislag.

 

APP dakbedekking: prijs

De kostprijs voor APP dakbedekking schommelt tussen € 40 – 60 per m² (excl. btw en incl. plaatsing) en hangt vooral af van de oppervlakte van je plat dak, het merk van de bitumen en de moeilijkheidsgraad van de plaatsing. Gaat het bv. om een dak met veel hoeken en kanten of juist niet?

BELANGRIJK: de kosten voor dakwerken met APP bitumen kunnen ook verschillen naargelang de vakspecialist. Het loont dus om meerdere dakwerkers te contacteren en prijsoffertes aan te vragen. Zo kan je gericht vergelijken en het beste voorstel kiezen. Kom nu gratis in contact met dakwerkers in je buurt!

 

dakbedekking app

 

Hoe APP dakbedekking plaatsen?

APP bitumen dakbedekking kan je verkrijgen in dakrollen. Er zijn 2 manieren om deze stroken bitumen op je plat dak aan te brengen: door ze te branden met een gasbrander of ze te verlijmen. We zetten kort beide methodes op een rij:

 

OPTIE 1 = APP bitumen branden

In de meeste gevallen brengt een dakwerker APP dakbedekking aan met een gasbrander. Dat gaat het snelst en je bent zeker dat er optimale naadverbinding is tussen de verschillende rollen bitumen. Deze methode vergt natuurlijk wel de nodige vakkennis en ervaring. Zelf je APP bitumen branden, is dus geen goed idee. Enkel met een ervaren dakwerker ben je zeker van een waterdichte plaatsing op lange termijn.

 

OPTIE 2 = APP bitumen verlijmen

Je roofing zelf branden is geen goed idee. Maar ben je handig aangelegd? Dan is het eventueel wel mogelijk om zelf de bitumineuze dakrollen te verlijmen op je plat dak. Met een borstel breng je dan een laag speciale koudlijm aan op je dak, waarover je de stroken APP bitumen uitrolt en aandrukt. Bovendien zorgt deze lijm voor extra waterdichtheid door zelfs de kleinste oneffenheden op te vullen. Heb je hier geen ervaring mee? Dan kan je voor deze methode natuurlijk ook een dakwerker inschakelen.

 

Hoe laat ik mijn APP dakbedekking het best plaatsen?

Dat hangt vooral van je eigen wensen af. Beide methodes staan garant voor een waterdicht dak op lange termijn, op voorwaarde dat de plaatsing gebeurt volgens de regels van de kunst. Wil je zelf aan de slag? Dan is een verlijming met koudlijm duidelijk de beste keuze. Schakel je een ervaren dakwerker in? Dan is de kans groot dat hij ervoor kiest om je rollen APP bitumen te branden op je plat dak.

Advies op maat nodig? Neem dan zeker contact op met één of meerdere dakwerkers in je buurt via ons offerteformulier. Zij bekijken jouw situatie en stellen dan de meest aangewezen manier van werken voor. Vraag raad aan gespecialiseerde dakwerkers!

 

Mogelijke alternatieven voor APP bitumen

Ben je nog niet zeker welk type bekleding je het beste kiest voor je plat dak? Naast bitumen met APP zijn er nog verschillende mogelijkheden. Zo zijn er nog andere types roofing en ook een dakrubber uit EPDM of een groendak zijn goede opties. We gaan even in op deze alternatieven:

 

ALTERNATIEF 1 = SBS bitumen dakbedekking

Het meest bekende andere type roofing naast APP bitumen is SBS bitumen. Die SBS dakbedekking bestaat uit bitumen, vermengd met elastomeer. Daardoor zijn deze dakbanen erg elastisch, maar wel niet zo goed bestand tegen uv-straling als APP bitumen. Daarom brengt een vakspecialist altijd een toplaag van grind, leislag of een ander granulaat aan over de dakrollen. Zo zijn die goed beschermd tegen de zon.

Richtprijs: € 40 à 60 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

ALTERNATIEF 2 = EPDM dakbedekking

EPDM is een synthetische, elastische rubber die een dakbedrijf in sommige gevallen zelfs in 1 stuk kan plaatsen. Zo zijn er minder naden en is de kans op lekkages dus nog kleiner dan bij bitumen. Daarnaast gaat zo’n dakrubber ook langer mee. Bij EPDM van een goed merk kan zo’n dakbekleding tot wel 50 jaar of langer mee. Bovendien is EPDM een ideale afwerkingslaag voor een laag dakisolatie van PUR of PIR.

Richtprijs: € 60 à 80 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

ALTERNATIEF 3= een groendak

Heb je al een dakrubbber van EPDM op je plat dak liggen? En is die nog in goede staat? Dan kan je bovenop die wortelwerende laag ook een groendak laten aanleggen. Zeker een extensief groendak is bij de meeste platte daken mogelijk vanwege het lichtere gewicht. Zo’n groendak vergt een investering, maar deze dakbedekking is dat meer dan waard. Een groendak gaat tot 70 jaar mee, zorgt voor extra isolatie, beschermt je dakconstructie optimaal, …

Richtprijs: € 40 à 100 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Welke dakbekleding voor mijn plat dak kies ik het best?

Dat hangt af van meerdere factoren: je budget, je persoonlijke voorkeuren, … Zo is een groen dak een echte meerwaarde voor je woning op verschillende vlakken, maar het is ook de duurste optie. Hou je het liever goedkoper? Dan is EPDM dakbedekking of bitumen dakbedekking een betere keuze. Ga je voor bitumen? Vraag dan zeker aan een ervaren dakwerker welk type je het best laat plaatsen: APP of SBS dakbedekking.

TIP: vergelijk offertes van meerdere dakwerkers in je buurt. Zo krijg je een helder beeld van je mogelijkheden, vergelijk je meerdere materialen en maak je een doordachte keuze. Je kan snel, gratis en vrijblijvend meerdere voorstellen op maat aanvragen via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers