Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Golfplaten

Golfplaten zijn dakplaten met een golvend profiel. Je kan ze gebruiken als dakbedekking voor je woning zelf, maar ook voor een carport, schuur, garage, … Welke soorten golfplaten bestaan er en wat zijn hun voordelen? Hoeveel betaal je voor golfplaten op je dak per m²? En waarom werk je best samen met een gespecialiseerde dakwerker? We overlopen het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten golfplaten
Mogelijke uitvoeringen
Prijs golfplaten
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Veelgestelde vragen
Vraag gratis offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor golfplaten als dakbedekking?

Golfplaten zijn wellicht de meest bekende soort dakplaten op hellende daken. Ze zijn zowel geschikt voor nieuwbouw als renovaties. Dat deze prefab dakelementen zo vaak voorkomen op verschillende soorten gebouwen (woning, tuinhuis, carport, …) is geen toeval. Met golfplaten op je dak kan je namelijk rekenen op:

  • Budgetvriendelijke dakbedekking: in vergelijking met andere dakbedekkingen als dakpannen, leien, … zijn golfplaten flink goedkoper. Tegelijk beschermen ze je dak doeltreffend tegen de weersomstandigheden. Kortom, golfplaten hebben een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.
  • Lange levensduur: ondanks de goedkopere prijs gaan golfplaten op een dak lang mee, afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit van de plaatsing. Je mag rekenen op een gemiddelde levensduur van 20 à 50 jaar.
  • Lichte, flexibele dakelementen: golfplaten zijn licht, waardoor ze de dakconstructie minder zwaar belasten. Ze worden om die reden ook vaak gebruikt als dakbedekking voor een tuinhuis, schuurtje, … Ze zijn door hun flexibiliteit ook vlot te hanteren en makkelijk op maat te maken.
  • Mogelijk in verschillende materialen en uitvoeringen: je kan kiezen voor golfplaten in metaal, bitumen, kunststof of vezelcement. Verder in dit artikel lees je meer over de mogelijke materialen van golfplaten. Daarnaast zijn er ook vele mogelijkheden qua kleur, afwerking, isolatie of niet, … Verder in dit artikel lees je meer over de mogelijke uitvoeringen van golfplaten.

golfplaat

 

Soorten golfplaten

Golfplaten als dakbedekking zijn verkrijgbaar in metaal, bitumen, kunststof en vezelcement. We zetten deze golfplaat materialen kort op een rij:

 

1. Metalen golfplaten

Ben je op zoek naar de meest duurzame dakplaten met een golf? Dan kom je automatisch bij metalen golfplaten uit. Je kan kiezen voor stalen golfplaten, maar ook een aluminium golfplaat is een goede optie. Golfplaten in metaal lenen zich uitstekend voor garages, loodsen, … Maar je kan ze ook gebruiken als dakbedekking voor je woning. Ze kunnen daarbij eenvoudig over je bestaande dak geplaatst worden (als overzetdak).

Voordelen: geschikt voor nieuwbouw en renovatie, erg sterk, lange levensduur (30 à 50 jaar)
Prijs: 40 à 60 euro per m², incl. btw en plaatsing (zonder isolatie)

 

2. Bitumen golfplaten

Bitumen (ook bekend als roofing of dakleer) komt vaak voor als dakbedekking op platte daken. Er bestaan ook bitumen golfplaten, versterkt met kunststof vezels en harsen. Daarmee kan je snel en eenvoudig een waterdichte, vormvaste dakafwerking creëren voor je garage, tuinhuis, carport, … Bitumen golfplaten gaan iets minder lang mee dan metalen golfplaten, maar ze zijn ook goedkoper.

Voordelen: geschikt voor nieuwbouw en renovatie, erg flexibel en licht, makkelijk te verwerken
Prijs: 35 à 45 euro per m², incl. btw en plaatsing (zonder isolatie)

 

3. Kunststof golfplaten

Met kunststof golfplaten kan je vele kanten uit qua materiaal en afwerking. Je kan bv. kiezen voor de goedkopere plastic golfplaten, PVC golfplaten of een polyester golfplaat op rol. Zoek je een nog sterkere, breukvaste dakplaat? Dan ga je beter voor polycarbonaat golfplaten. Hierbij gaat het vaak om doorzichtige golfplaten die veel daglicht doorlaten. Ideaal voor een serre, overkapping, fietsenstalling, …

Voordelen: goedkoop, vaak transparante golfplaten, flexibel en licht
Prijs: 30 à 50 euro per m², incl. btw en plaatsing (zonder isolatie)

 

4. Vezelcement golfplaten

Deze dakplaten (bv. Eternit golfplaten) zijn vervaardigd uit cement, toeslagstoffen en kunststof vezels. Net als metalen golfplaten zijn ze erg duurzaam, stevig en goed bestand tegen de weersinvloeden. Bovendien dempen ze ook geluid en zijn ze dampopen. Zo is de kans op condens- en roestvorming minimaal. Vezelcement golfplaten komen vaak voor in industriële bedrijven en boerderijen, maar ook bij particulieren.

Voordelen: duurzaam en stevig, geluidsisolerend, ademend, brandveilig
Prijs: 40 à 50 euro per m², incl. btw en plaatsing (zonder isolatie)

 

Welk soort golfplaten kies ik best?

Hou je het graag goedkoop en gaat het bijvoorbeeld om golfplaten voor een tuinhuis, schuurtje, overkapping, …? Dan zijn bitumen of kunststof golfplaten doorgaans een goede keuze. Moet het wat duurzamer zijn (bv. voor golfplaten voor een woning), dan kies je beter voor metalen (sterker en langere levensduur) of vezelcement golfplaten.

Op zoek naar golfplaten voor het dak van je woning, carport, overkapping, loods, …? Vraag dan zeker advies op maat aan verschillende dakwerkers. Die kunnen je informeren over de mogelijkheden en adviseren over de beste oplossing voor jouw project. Een vakman zorgt ook voor een correcte, snelle plaatsing met het oog op een optimale levensduur van je dak.

TIP: ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen voor golfplaten van gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Mogelijke uitvoeringen van golfplaten

Er bestaan tal van verschillende uitvoeringen van golfplaten voor daken. Je vindt dus sowieso een golfplaat op maat van jouw woning, veranda, carport, magazijn, … Je kan verschillende keuzes maken op vlak van…

 

1. Met of zonder isolatie

Zoek je golfplaten voor je woning, bedrijfsgebouw, opslagplaats, …? Dan zijn golfplaten met isolatie ideaal. Die voorkomen dat warmte ontsnapt en zorgen voor minder geluidsoverlast bij hagel of regen. Bovendien is de kans op condensproblemen ook veel kleiner. Het gaat om enkel- of dubbelwandige golfplaten met thermisch isolatiemateriaal aan de binnenkant. Zijn thermische isolatie en energiezuinigheid minder van belang (bv. bij een carport, tuinhuis, …)? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor golfplaten zonder isolatie.

LET OP: geïsoleerde golfplaten zijn moeilijker te plaatsen door hun grote lengte (geen horizontale overlap mogelijk). Daardoor is in de meeste gevallen een kraan nodig voor de plaatsing.

 

2. Kleur

Grijze en zwarte golfplaten komen het vaakst voor, maar je kan ook kiezen voor andere kleuren als groen, rood, oranje, … Gaat het om een serre, carport, fietsenstalling, … en is daglicht belangrijk? Dan kan je ook kiezen voor golfplaten die licht doorlaten. Het gaat dan om kunststof golfplaten (polyester, polycarbonaat, …). De structuur kan daarbij eerder troebel zijn. Er zijn ook transparante golfplaten in kunststof waarbij je door de golfplaten heen kan kijken.

 

3. Afmetingen

De standaardbreedte van golfplaten schommelt rond 1 m, maar er zijn veel verschillende lengtes mogelijk: doorgaans van 15 cm tot meer dan 10 m. Afhankelijk van de gewenste stevigheid kan je ook kiezen voor verschillende diktes van de golfplaten (mogelijkheden verschillen per materiaal). Kunststof golfplaten zijn gemiddeld 0,5 cm dik, maar de dikte van vezelcement golfplaten kan oplopen tot meer dan 6 cm. Wil je je golfplaten op maat laten maken door een dakwerker? Dat kan perfect!

 

4. Afwerking

Je kan kiezen voor golfplaten die aan de buitenkant afgewerkt zijn met een speciale dakcoating (transparant of gekleurd). Zo zijn de platen optimaal beschermd tegen vocht en vuil. Bovendien kan je gaan voor een coating in een matte uitvoering of met een zijdeglans of hoogglans.

Golfplaten met isolatie kan je aan de binnenkant onbewerkt laten waardoor de isolatie zichtbaar blijft (enkelwandig) of laten afwerken met metaal (dubbelwandig). Ook voor de afwerking van de nok en de randen van je dak zijn er bijpassende profielen voor een waterdicht én een esthetisch dak met golfplaten.

 

Vergelijken loont: vraag naar de mogelijkheden bij dakspecialisten

De mogelijke uitvoeringen van golfplaten kunnen verschillen van dakwerker tot dakwerker. Sommige vakmannen zullen bepaalde kleuren, afmetingen en afwerkingen wel aanbieden en andere niet. Wil je een goed zicht op de verschillende mogelijke uitvoeringen van golfplaten voor jouw dak? Vergelijk dan zeker de voorstellen van verschillende dakspecialisten actief in je buurt. Ontvang en vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van dakwerkers actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Prijs golfplaten

De kostprijs van golfplaten hangt vooral af van de oppervlakte van je dak, de gewenste afmetingen, de afwerking, … Ook de keuze voor golfplaten met isolatie of zonder isolatie speelt een grote rol:

  • Golfplaten zonder isolatie: 30 à 60 euro per m², incl. btw en plaatsing
  • Golfplaten met isolatie: 50 à 200 euro per m², incl. btw en plaatsing (afhankelijk van dikte isolatielaag)

BELANGRIJK: de prijzen voor golfplaten kunnen verschillen van dakwerker tot dakwerker. Wil je gericht en vlot prijzen, maar ook uitvoeringen van golfplaten, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan zeker gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

golfplaten woning

Golfplaten zelf plaatsen of dakwerker inschakelen?

Golfplaten met isolatie hebben geen horizontale overlap. De platen hebben daardoor zo’n grote lengte dat meestal een kraan nodig is bij de plaatsing. Je kan ze dus niet zelf plaatsen. Niet-geïsoleerde golfplaten kan je eventueel wel zelf plaatsen, mits voldoende handigheid en ervaring. Want ook hier zijn er verschillende aandachtspunten voor een correcte plaatsing zonder risico op lekkages, schade door rukwinden, …: overlappingen goed afkitten, juiste bevestiging van de golfplaten met haak- of schroefbouten, …

Wil je 100% zeker zijn van een correcte plaatsing met een mooi en optimaal eindresultaat op lange termijn? Dan werk je best samen met een professionele dakwerker. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:

  • Advies op maat: kies je best voor metalen of bitumen golfplaten? Zijn geïsoleerde golfplaten beter geschikt voor jouw project? Moeten de golfplaten transparant zijn of niet? Een dakwerker geeft je graag advies op maat voor de perfecte golfplaat voor jouw dak.
  • Correcte uitvoering: een vakman plaatst de golfplaten en de profielen voor de nok en de dakranden volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker dat de overlappingen correct afgekit zijn, de bouten goed bevestigd zijn, het legplan correct gevolgd is, …
  • Hoogwaardige materialen: een dakwerker werkt enkel met kwalitatieve golfplaten en roestvrij bevestigingsmateriaal. Zo kan je rekenen op een optimale levensduur van je golfplaten dak.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor zowel de arbeidskosten als de gebruikte materialen.

TIP: een dakwerker kan een golfplaten dak behoorlijk snel leggen, waardoor de plaatsingskosten meevallen. Bovendien betaal je (in sommige gevallen) slechts 6% btw voor die plaatsing en de golfplaten zelf. Kortom, het loont zeker om een beroep te doen op een gespecialiseerde dakwerker als je golfplaten wil plaatsen. Je kan gratis offertes aanvragen bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

FAQ golfplaten

Heb je nog vragen over golfplaten voor het dak van je woning, loods, schuur, tuinhuis, …? We zetten graag nog enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden op een rij:



  • Kan ik golfplaten laten plaatsen op een plat dak?
    Neen. Maar je kan wel perfect golfplaten laten plaatsen op een dak met een lage hellingshoek. Een hellingsgraad van 5 à 10 graden kan al voldoende zijn voor een dak met golfplaten. Wil je zeker zijn dat de hellingsgraad van je dak volstaat voor een goede afwatering? Vraag dan advies aan een professionele dakwerker actief in je buurt.


  • Is geluidsoverlast mogelijk bij een dak met golfplaten?
    Dat kan. Bij golfplaten in metaal, bitumen of kunststof kan regen of hagel voor geluidshinder zorgen. Al vormt dat bij een tuinhuis, carport, … meestal geen probleem. Wil je die geluidsoverlast liever vermijden? Dan kies je best voor vezelcement golfplaten (geluidsisolerend) of voor geïsoleerde golfplaten.


  • Hoe kan ik condensproblemen voorkomen met mijn golfplaten dak?
    Dankzij het PUR- of PIR-schuim aan de binnenkant van geïsoleerde golfplaten heb je geen risico op condensvorming, mits een dampdichte plaatsing. Bij golfplaten zonder isolatie bestaat die kans op condensatie onderaan de dakplaten wel. Om dat te voorkomen, is een anti-condensfolie nodig onderaan de dakplaten. Een dakwerker geeft je graag meer uitleg. Ontvang gratis offertes op maat.


  • Uit welke dakplaten kan ik nog kiezen naast golfplaten?
    Naast golfplaten bestaan er ook nog andere dakplaten als trapezium dakplaten en dakpanplaten (platen met het uitzicht van een pannendak). Deze dakpanelen zijn vervaardigd uit staal of aluminium en ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Ook bij deze dakpanelen kan je trouwens kiezen voor een uitvoering met of zonder isolatie.

 

Offertes op maat ontvangen?

Wil je dakplaten plaatsen of vergelijken met een andere type dakbedekking? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes op maat van jouw project aanvragen. Je ontvangt maximaal 3 verschillende offertes en advies van gespecialiseerde dakwerkers actief in jouw regio.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • gespecialiseerde dakwerkers