Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Natuurleien dak

Een natuurleien dak is gemaakt van natuursteen. Erg typisch zijn de mogelijke kleur-, vorm- en structuurverschillen tussen de verschillende leien. Het is eigen aan dit natuurproduct en geeft jouw natuurleien dak een unieke en authentieke look. Lees hier meer over de eigenschappen, mogelijkheden en prijzen van natuurleien en de verschillen met kunstleien.

Ga snel naar: PrijsOnderhoudNatuurleien vs. kunstleienPlaatsing

 

 

Wat zijn natuurleien?

Natuurleien zijn gemaakt van natuursteen, gewonnen uit steengroeves in Europa, Azië, Afrika en Amerika. Typisch aan natuurleien is dat elke lei uniek is. Ze kunnen onderling verschillen van kleur, vorm en structuur. Dat is geen negatieve eigenschap. Deze kleine imperfecties zijn eigen aan het natuurproduct en geven jouw dak een authentieke en unieke look.

Dakbedekking in natuurleien is mogelijk in verschillende kleuren. Van grijs tot blauw, bruin, groen, antraciet, paars, … De kleur is vooral afhankelijk van de steengroeve waaruit de leien gewonnen zijn. Natuurleien in antraciet zijn het populairst omwille van hun natuurlijke look.

 

 

Prijs natuurleien dak

De prijs van natuurleien is afhankelijk van verschillende factoren: het formaat, de vorm en kleur van de natuurleien, de aard van de werken (dakrenovatie of volledig nieuw dak), de grootte van het dak, de bereikbaarheid van de werken, …

Een natuurleien dak is duurder dan een dak in kunstleien of andere types dakbedekking. Wil je natuurleien plaatsen, dan betaal je een gemiddelde prijs tussen de € 100 en 150 per vierkante meter (incl. btw en plaatsing). Benieuwd naar advies en een prijs op maat voor een natuurleien dak? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende dakdekkers via de offertepagina.

 

natuurleien

 

Onderhoud

De kostprijs van natuurleien ligt dan wel hoger in vergelijking met andere materialen. Daartegenover staat wel een lange levensduur en een minimum aan onderhoud.

Natuurleien kunnen meer dan 80 jaar meegaan. Die lange levensduur hebben ze vooral te danken aan hun weinig poreus karakter. Natuurleien nemen zo goed als geen vocht op. Daardoor zijn ze minder gevoelig voor algen en mossen in vergelijking met kunstleien.

Vraagt een natuurleien dak dan geen onderhoud?

Jawel. Elk dak wordt na verloop van tijd vuil en krijgt te maken met met algen en mossen. Veel hangt af van de omgevingsfactoren zoals de locatie of oriëntatie van de woning. Daken met natuurleien die naar het noorden gericht zijn of omringd worden door bomen vangen veel schaduw en weinig zon. Daardoor blijven ze langer vochtig en zijn ze sowieso gevoeliger voor algen- en mosvorming.

Algen en mossen kan je voorkomen door je dak vrij te houden van bladeren en ander vuil en je regenafvoer schoon te houden. Natuurlijk moet er nu en dan ook een grondige reiniging van het natuurleien dak gebeuren. Bij zo een reiniging ontmossen ze het dak met een speciaal mosdodend middel en brengen ze een nieuwe beschermende coating aan.

Tip: laat de reiniging van jouw natuurleien dak over aan een professional. Deze weet precies hoe vaak dat moet gebeuren en welke producten daarvoor geschikt zijn. Ontvang vrijblijvend offertes op maat voor een dakreiniging van erkende dakreinigers via de offertepagina.

 

Let op: gebruik nooit een hogedrukreiniger op een dak met natuurleien. Dat kan het dak ernstig beschadigen.

 

 

Kunstleien of natuurleien plaatsen?

Eigenlijk zijn er 2 types leien waarmee je een dak kan bekleden. Naast natuurleien zijn er ook kunstleien. Kunstleien zijn geen natuurproduct maar worden gemaakt van vezelcement in combinatie met mineralen. We zetten de eigenschappen van deze 2 materialen even naast elkaar.

 

NatuurleienKunstleien
Natuurproduct gemaakt uit leisteenKunstmatig product gemaakt uit vezelcement
Minder poreus materiaal, minder gevoelig voor mosvormingPoreus materiaal, gevoeliger voor mosvorming
OnderhoudsvriendelijkVraagt meer onderhoud
Gemiddeld €100 à 150 per m²Gemiddeld €65 à 85 per m²
Levensduur: 80 jaar of meerLevensduur: 25 à 30 jaar
Elke lei is uniek: vorm-, kleur- en maatverschillen
tussen de verschillende leien zijn mogelijk
Vorm-, kleur- en maatvast
Beschikbaar in verschillende kleurenuitgebreider kleurengamma
KleurvastKan verkleuren
Vorm: vierkant of rechthoek Vorm: vierkant of rechthoek
Leirand: recht of afgerondLeirand: recht of afgerond

 

» Wat is de beste keuze?

Welk type leien je kiest als dakbedekking hangt vooral af van jouw beschikbare budget. Kunstleien zijn goedkoper, maar vragen wel meer onderhoud en gaan minder lang mee dan natuurleien. Speelt de prijs geen rol, dan kies je beter voor natuurleien. Deze hebben een veel langere levensduur dan kunstleien, zijn makkelijker in onderhoud én geven jouw dak een originele, authentieke look doordat elke lei uniek is.

 

natuurleien dak

 

Natuurleien plaatsen

Een natuurleien dak kan je niet zomaar zelf plaatsen. Het vergt vakmanschap om de leien op een correcte manier aan te brengen. Doorgaans gebeurt dat op tengels en leilatten met leihaken.

Om jezelf te verzekeren van een geslaagd eindresultaat doe je er goed aan een vakman in te schakelen. Dat biedt enkele interessante voordelen in vergelijking met doe-het-zelven:

  • Advies op maat: wil je een natuurleien dak of kies je toch beter voor een dak met kunstleien? Een vakman kan je perfect adviseren over welk type leien het best past bij jouw mogelijkheden en wensen.
  • Correcte plaatsing: een vakman heeft de nodige kennis en ervaring om de plaatsing van de natuurleien tot een goed einde te brengen. Zo ben jij verzekerd van een mooi eindresultaat en kwaliteit op lange termijn.
  • Bespaar jezelf tijd en moeite: wat een vakman voor jou doet hoef je zelf niet meer te doen.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers