Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kunstleien: voordelen, prijzen, plaatsing, ...

Wil je graag een dak leggen met de look van natuurleien, maar zonder het dure prijskaartje? Dan ben je op zoek naar kunstleien, ook wel vezelcement leien genoemd. Ze imiteren natuurlijke leien, maar zijn van een mengsel van kunststof en cement gemaakt. Hoe verschillen ze verder met natuurleien en wat kosten ze? Je leest er alles over in dit artikel.

Ga snel naar:
Kunstleien vs. natuurleien
Gemiddelde prijs kunstleien dak
Asbest in oude vezelcement leien
Plaatsing vezelcement leien
Onderhoud van kunstleien
Ontvang meerdere offertes op maat

 

 

Wat zijn kunstleien?

Kunstleien zijn dakbedekkingsmaterialen gemaakt van vezelcement of andere synthetische stoffen. Ze zijn ontworpen om de uitstraling van natuurlijke leien na te bootsen. Ze zijn ook lichter en goedkoper dan natuurlijke leien. Bovendien zijn kunstleien ook duurzaam, weerbestendig en beschikbaar in diverse kleuren en stijlen.

Wil je een kunstleien dak laten plaatsen door een professionele dakwerker? Geniet van advies op maat en uitgebreide vakkennis. Via onze offerteservice brengen we je gratis in contact met meerdere geschikte vakspecialisten. Ontvang vrijblijvend offertes van ervaren dakwerkers in jouw buurt!

kunstleien

 

Kunstleien of natuurleien: een vergelijking

Kunstleien zijn gemaakt om te lijken op de natuurlijke leistenen. Omdat ze van een ander materiaal gemaakt zijn, hebben deze leien ook tal van andere eigenschappen. Hieronder vergelijken we de voor- en nadelen van zowel kunstleien als natuurlijke leistenen als dakbedekking.

 

OPTIE 1 = kunstleien

Wat zijn de voordelen en de nadelen wanneer je kiest voor een kunstleien dak? In onderstaande lijst sommen we de voornaamste op:

 

 • Budgetvriendelijk
 • Licht van gewicht (geen zware dakconstructie nodig)
 • Ecologisch
 • Groot aanbod aan kleuren en formaten
 • Hoge wind- en temperatuursweerstand

 

 • Meer onderhoud (ontmossen)
 • Kortere levensduur (30-35 jaar)
 • Gevoelig voor verkleuring na verloop van tijd

 

 

OPTIE 2 = natuurleien

Natuurlijke leistenen zijn de originele dakbedekking die kunstleien nabootsen. Hieronder vind je een opsomming van de belangrijkste voor- en nadelen:

 

 • Onderhoudsvriendelijk en minder gevoelig voor mos
 • Gaan een leven lang mee (80 jaar of meer)
 • Kleurvast

 

 • Duurder dan kunstleien
 • Minder kleuren beschikbaar

 

Wil je een (kunst)leien dak gelegd door een professional? Dat kan! Via onze offerteservice ontvang je offertes bij meerdere experts om ze te kunnen vergelijken. Zo kies je voor het beste advies en de mooiste leien voor de beste prijs. Kom in contact met betrouwbare dakwerkers in je regio.

 

vezelcement leien

 

Kosten kunstleien dak

De prijs van kunstleien ligt gemiddeld tussen €65 à 85 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Dit is een aanzienlijk lagere prijs in vergelijking met natuurlijke leistenen. Let wel: niet alle dakwerkers hanteren dezelfde prijzen. Het is daarom een goed idee om bij meerdere dakwerkers aan te kloppen.

Wil je graag prijsoffertes voor een kunstleien dak vergelijken? Door onze offerteservice kan je in enkele makkelijke stappen offertes ontvangen. Je moet zelf niet op zoek gaan naar verschillende betrouwbare experts, dat doen wij voor jou! Start je aanvraag via ons offerteformulier.

 

Prijzen van alternatieven

Je weet hoeveel kunstleien je zouden kosten, maar hoeveel kosten andere dakbedekkingen? Je wil waarschijnlijk eerst de andere opties vergelijken. Daarom hebben we hieronder een lijst opgemaakt met richtprijzen van de alternatieve dakbedekkingen.

Soort dakbedekkingPrijs per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
Natuurleien€ 110 - 125
Dakpannen€ 30 - 65
Riet€ 70 - 95
Zink€ 65 - 110
Groendak€ 40 - 200

 

Druk de kosten met de Mijn VerbouwPremie

Zoek je financiële hulp voor het leggen van je vezelcement leien? Dan kan je mogelijk gebruikmaken van de Mijn VerbouwPremie. Er zijn wel enkele specifieke voorwaarden voor je de premie kan aanvragen. Wanneer kom je in aanmerking?

 • Je laat je oude asbestleien, of andere asbesthoudende dakbedekking, verwijderen.
 • Je legt dakisolatie samen met je kunstleien.
 • Laat je isolatie leggen in combinatie met de verwijdering van asbest? Dan verhoogt de premie met 8 euro per m².

 

Asbest in oude vezelcement leien

Als je nu een kunstleien dak laat plaatsen is er geen kans op asbest, maar dat was niet altijd zo. Voor de schadelijke gevolgen van asbest bekend waren, was het niet ongebruikelijk om asbest te gebruiken in bouwmaterialen. Vanaf 1998 werd het officieel verboden om asbest nog te gebruiken.

Heb je een huis met leien die gelegd zijn voor 1990? Dan heb je zo goed als altijd te maken met asbest. Moet je jouw asbest dak laten verwijderen of mogen de leien blijven liggen? Dat hangt af van enkele factoren als de staat van je dak en of je binnenkort gaat renoveren. Laat een professional beoordelen wat de beste aanpak is.

 

Plaatsing vezelcement leien

Je wil een kunstleien dak, maar hoe begin je daar aan? Het is geen eenvoudige klus als je zelf geen ervaring hebt. Hiernaast is op een dak werken zonder de nodige valbescherming levensgevaarlijk. Je laat dit dus best over aan een expert. Daarbij volg je de onderstaande stappen:

 

 1. Kies voor een betrouwbare expert

  Weet je niet helemaal hoe je een goede dakwerker vindt? Daar kunnen wij een handje bij helpen. Via onze offerteservice kom je in contact met betrouwbare experts in jouw regio. Kijk naar hun aanbod en kies voor de beste optie. Vind nu een geschikte dakwerker.

 2. Kies de leien, het legpatroon en eventueel de soort isolatie

  Er zijn heel wat kleuren en groottes om uit te kiezen voor je vezelcement leien. Je stemt de grootte ook best af op hoe je wil dat het eindresultaat eruit ziet. Er zijn ook erg veel legpatronen voor je toekomstige leien dak.

 3. Laat de isolatie plaatsen (optioneel)

  Terwijl deze stap optioneel is, blijft dakisolatie essentieel. Het is een absolute voorwaarde voor een energiezuinige woning en een groot wooncomfort. Bovendien druk je de kosten flink dankzij de Mijn VerbouwPremie. Heb je al dakisolatie? Dan is het slim om van de werken gebruik te maken om je dak extra te isoleren.

 4. Laat de leien leggen

  Hier komt de expertise van je dakwerker optimaal van pas. Hij zal je kunstleien plaatsen in het gekozen legpatroon door middel van haken en koperen nagels op panlatten. Alle professionals geven je ook garantie op een perfect gelegd dak. Je hoeft je geen zorgen te maken over foutjes.

Laat het plaatsen aan een professional over voor het beste resultaat. Zo heb je garantie op een perfect gelegd dak en advies op maat. Ontvang offertes van meerdere experts in jouw regio!

 

Onderhoud kunstleien

De eerste tien tot vijftien jaar zijn je kunstleien zo goed als onderhoudsvrij. Normaal zijn de leien beschermd door een coating, maar deze slijt in de loop der jaren af. Gelukkig kan een dakwerker je helpen bij het onderhoud van je kunstleien. Zo’n expert gaat als volgt te werk:

 1. Je kunstleien dak reinigen en ontmossen met een speciale spuit onder lage druk
 2. Je kunstleien dak desinfecteren om resterende schimmelsporen te doden
 3. Je kunstleien dak impregneren of coaten voor een extra langdurige bescherming

Nog op zoek naar een gespecialiseerde dakwerker? Kom in contact met professionals via ons offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers