Onderhoud rieten dak
Een rieten dak is de dakbedekking bij uitstek om een landelijke sfeer aan je woning te geven. Toch kunnen mos, algen, bladeren en ander vuil het uitzicht van je dak een deuk geven. Daarom is een regelmatig onderhoud nodig. Dit zal de uitstraling van je woning verbeteren én de levensduur van het dak verlengen. In dit artikel vind je alle info, tips en prijzen voor het onderhoud van een rieten dak.
Ga snel naar:
Hoe rieten dak onderhouden?
Hoe vaak rieten dak onderhouden?
Onderhoud rieten dak kosten
Tips rieten dak onderhoud
Zelf onderhouden of expert inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend offertes
Waarom rieten dak onderhouden?
Een rieten dak heeft regelmatig een grondig onderhoud nodig. Een goed onderhouden rieten dak biedt namelijk verschillende voordelen:
- Langere levensduur: algen, mos, bladeren, vuil… verhinderen dat een rieten dak goed kan drogen. Het riet blijft dan te lang vochtig, zal zacht worden en dus minder goed beschermen tegen de weersomstandigheden. Dit verschijnsel heet ‘verspochten’. Er kunnen zelfs barsten ontstaan in de dakbedekking, waardoor het regenwater erg diep kan doorsijpelen, met alle gevolgen van dien. Door je rieten dak goed te onderhouden, verleng je de levensduur ervan.
- Ziet er langer mooi uit: een goed onderhouden rieten dak ziet er natuurlijk ook langer mooi uit. Algen en mos kunnen je dak een geel-groene kleur geven en de uitstraling van je rieten dak veranderen. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat het dak zijn natuurlijke uitstraling en kleur blijft behouden.
- Minder grote renovaties of herstellingen nodig: dankzij regelmatig onderhoud kunnen kleine problemen of beschadigingen ook snel opgespoord en verholpen worden. Zo verklein je op lange termijn de kans dat er grote renovaties of herstellingen nodig zijn en kan je grote kosten besparen.
Rieten dak onderhouden? Dan schakel je best een ervaren dakspecialist in. Deze heeft de nodige kennis om je rieten dak op correcte wijze te onderhouden. Vind een dakspecialist in de buurt.
Hoe rieten dak onderhouden?
Bij het onderhoud van rieten daken is het vooral belangrijk dat mossen en algen verwijderd worden en dat het dak gecontroleerd wordt op eventuele beschadigingen. Daarbij gaat een vakspecialist doorgaans als volgt te werk:
- Algenbestrijdingsmiddel verspreiden over dak: algen en mos geven een onaangename groene kleur aan een rieten dak en verhogen de droogtijd van het riet. Dit heeft slechte gevolgen voor de kwaliteit en bescherming van het dak. Tegen algen kan een algenbestrijdingsmiddel ingezet worden. Het product wordt door de algen opgenomen en maakt de celwanden van de algen kapot, waardoor ze uiteindelijk zullen afsterven.
- Dak kammen & mos verwijderen rietendak: het ontmossen van een rieten dak gebeurt doorgaans manueel, eventueel met hulp van een drijfbord. Het ‘kammen’ van het dak houdt in dat men een dun laagje van het dak verwijdert, zodat de algen en het mos op je rieten dak mee verwijderd worden. Er komt dan een mooie alg- en mosvrije laag riet te voorschijn.
- Controleren op schade: nadat een specialist het rieten dak heeft schoongemaakt, controleert deze het ook op eventuele beschadigingen, lekkages, slijtage… Door deze tijdig op te sporen, vermijd je dat grote renovatiewerken of herstellingen nodig zijn en verleng je de levensduur van je dak.
- Coating aanbrengen: tot slot brengt een vakspecialist ook nog een coating aan op je rieten dak. Dat heet impregneren. Die coating beschermt het dak tegen water en vocht, en zorgt ervoor dat algen en mos zich moeilijker aan je dak kunnen hechten.
Hoe vaak rieten dak onderhouden?
Hoe vaak je rieten dak onderhoud nodig heeft, hangt af van een aantal factoren zoals de omgeving van je dak, de oppervlakte, de weersomstandigheden waaraan het blootgesteld wordt… In de tabel hieronder geven we een overzicht van hoe vaak je welke onderhoudstaak best laat uitvoeren:
Soort onderhoud | Hoe vaak nodig? |
---|---|
Preventief onderhoud | Jaarlijks |
Nieuwe coating | Om de 2 jaar |
Controleren op schade en slijtage | Om de 4 jaar |
Uitvoerige inspectie van volledige dak | Om de 8 jaar |
Altijd zeker zijn van een tijdig onderhoud? Kies dan voor een onderhoudscontract. Een vakspecialist komt dan langs op afgesproken tijdstippen en voert het nodige onderhoud uit. Zo hoef je hier zelf niet meer mee bezig te zijn. Ontvang offertes van dakspecialisten in je buurt.
Onderhoud rieten dak kosten
De kosten voor het onderhoud van een rieten dak met een gemiddeld oppervlak ligt tussen 700 en 1.400 euro (excl. btw). Die prijs hangt onder meer af van de dakoppervlakte, de hellingshoek van het dak en de hardnekkigheid van het mos, de algen en ander vuil op het dak.
TIP: het is ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten met een gespecialiseerd bedrijf. Dit komt meestal voordeliger uit dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Vraag dus zeker eens naar de mogelijkheden bij een specialist in onderhoud van rieten daken.
Tips rieten dak onderhoud
Er zijn nog een aantal dingen waar je op kan letten om de levensduur van je dak te verlengen. We zetten enkele nuttige tips op een rij:
-
Let op met bomen in de buurt van je rieten dak
Bomen die te dicht bij het rieten dak staan, kunnen voor problemen zorgen. Ze houden namelijk zon en wind tegen en die helpen net bij het drogen van het dak. De bladeren die op het dak vallen vermijden daarbij ook dat zon op het dak kan schijnen. Ook regendruppels die van de bomen druppen kunnen een negatieve invloed hebben op de levensduur van een rieten dak omdat ze het dak langer vochtig houden. Je vermijdt dus best te veel bomen in de buurt van je rieten dak.
-
Zorg voor voldoende ventilatie van je rieten dak
Het is verder belangrijk dat je rieten dak voldoende geventileerd kan worden. Dat zorgt er namelijk voor dat het riet sneller kan drogen en in goede staat blijft. Door regelmatig vuil, bladeren, takken… van je dak te verwijderen, zorg je voor een goede ventilatie.
-
Ga een onderhoudscontract aan
Als je je rieten dak regelmatig wil laten onderhouden, is het een goed idee om een onderhoudscontract aan te gaan. Met een onderhoudscontract komt een vakspecialist tijdig langs voor een onderhoud. Hoe vaak dat precies is, hangt af van wat er afgesproken wordt en hoe vaak het onderhoud nodig is. Het voordeel van een onderhoudscontract is dat je van tevoren weet wat de kosten zijn en dat dit je vaak goedkoper uitkomt dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Vraag een onderhoudscontract aan.
Rieten dak zelf onderhouden of expert inschakelen?
Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen om je rieten dak te onderhouden. Zo kan je bijvoorbeeld zelf regelmatig bladeren en vuil van je dak halen. Op die manier zorg je ervoor dat je dak voldoende kan ventileren en drogen.
Andere onderhoudswerken zoals algen en mossen verwijderen, een coating aanbrengen… laat je best over aan een expert. Zo geniet je van volgende voordelen:
- Grondig onderhoud: door een vakspecialist in te schakelen, ben je zeker van een grondig onderhoud van je rieten dak. Hij heeft namelijk de nodige kennis en expertise om algen en mos correct te verwijderen en weet waarop hij moet letten tijdens het onderhoud.
- Veilige uitvoering: een vakspecialist neemt de nodige maatregelen om op een veilige manier op je dak te gaan en het riet te onderhouden.
- Kwalitatief materiaal: een gespecialiseerd bedrijf beschikt over kwalitatief materiaal om je dak te onderhouden, zoals speciale apparatuur om beschadigingen op te sporen of mos te verwijderen, hoogwaardige coatings en algenbestrijdingsmiddelen…
- Verlaagd btw-tarief: als je een dakspecialist inschakelt voor het onderhoud van je rieten dak, betaal je slechts 6 % btw i.p.v. 21% op alle materiaal- en arbeidskosten. Voorwaarde is wel dat je woning ouder is dan 10 jaar.
Vind een dakspecialist in jouw buurt!
Het loont dus de moeite om voor het onderhoud van je rieten dak een expert in te schakelen. Zo geniet je van enkele praktische voordelen en ben je zeker van een grondig onderhoud en dus ook een langere levensduur van je dak. Via onze offerteservice kan je bovendien vrijblijvend offertes van meerdere dakspecialisten vergelijken, waardoor je vaak nog extra kan besparen. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in: